INTEGRAREA UE: CÂT DE PREGĂTITE SUNT UCRAINA ȘI MOLDOVA PENTRU ADERAREA LA FAMILIA EUROPEANĂ
Pe 23 iunie 2022, Republica Moldova și Ucraina au devenit state candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană. Piața unică europeană și mediul de reglementare comun dictează o legislație cât mai armonizată pentru toate statele membre, iar legislația fiscală nu este o excepție. Astfel, acordarea statutului de țări candidate pentru aderarea la UE impune accelerarea acestor eforturi, pentru a stabili când și în ce măsură Moldova și Ucraina vor fi pregătite să adere la familia europeană.
Experții indică deja pe ce ar trebui să se concentreze legislatorii și autoritățile de reglementare.
„În prezent, acciza este una dintre cele mai armonizate taxe din UE. Țările care au solicitat să adere la această entitate de integrare, ar trebui să ia în considerare cerințele legislației europene generale în domeniul accizelor pentru produsele din tutun, precum și abordările țărilor UE în ceea ce privește stabilirea ratelor accizelor relevante”, este menționatîn studiul organizației de cercetare Growford Institute.
Republica Moldova și Ucraina au abordări diferite față de statele UE privind accizarea țigărilor convenționale și produselor noi, cum ar fiprodusele de încălzire a tutunului și lichidele pentru țigările electronice. Conform Institutului Growford, Comisia Europeană a recomandat statelor membre să implementeze o impozitare diferențiată a accizelor pentru aceste produse.
„Pe măsură ce astfel de produse alternative au devenit mai răspândite și mai populare în rândul consumatorilor, mulți legislatori au fost de acord să creeze o categorie separată de accize pentru acestea. În prezent, toate țările UE au o acciză mai mică pentru astfel de produse în comparație cu țigările”, se mai menționează în studiu. Diferența medie dintre acciza pentru țigările convenționale și acciza pentru produsele inovatoare, care sunt mai puțin nocive, este în UE de 66,3 %.
Prin urmare, țările care solicită aderarea la UE vor trebui să depună eforturi pentru a pune în aplicare, înainte de aderare, diferite rate de accize pentru diferite categorii de produse din tutun.
„Ucraina este aproape singura jurisdicție din Europa, în afară de Moldova, care are accizele pentru dispozitivele fără fum stabilite la același nivel cu cele pentru țigări. Acest lucru se întâmplă deși toate statele membre ale UE, împreună cu Marea Britanie și Elveția, stabilesc accize mai mici pentru aceste produse decât pentru țigările tradiționale. Ținând cont de acest lucru, politica ucraineană în materie de accize se confruntă cu o sarcină extrem de dificilă, care ar trebui să asigure în același timp un echilibru optim între sănătatea publică, procesele de integrare europeană, atingerea obiectivelor de suplinirea bugetului de stat”, spune Oleg Ghetman, economist, specialist în administrarea fiscală la Institutul de Transformări Socio-Economice.
La rândul său, coautor al studiului Institutului Growford, Tatiana Koșciuk, a menționat că începând cu aprilie 2023, în medie, acciza pentru dispozitivele fără fum era de 3,5 ori mai mică în țările UE în comparație cu cea pentru țigări, ceea ce se datorează, printre altele, riscurilor potențial reduse pentru sănătate, pe care le implică utilizarea dispozitivelor de ultimă generație.
Sursa: https://www.mold-street.com/?go=news&n=16854