GUVERNUL PROPUNE ÎNFIINTAREA CONSILIULUI IT-PARK MOLDOVA, CARE VA FI FORMAT DIN REPREZENTANȚI AI STATULUI
Guvernul propune o nouă structură de conducere în proiectul de lege privind parcurile de tehnologie a informației – Consiliul Moldova Innovation Technology Park. După cum relatează corespondentul „INFOTAG”, împuternicirile de luare a deciziilor vor trebui transferate de la Administrația parcului și ministerul dezvoltării economice și digitalizării către Consiliul parcului.
Acesta va consta din cinci reprezentanți cu drept de vot numiți de guvern, patru reprezentanți cu drept de vot ai rezidenților parcului și reprezentanți ai partenerilor de dezvoltare cu drept de vot consultativ.
Un interlocutor al corespondentului „INFOTAG” care cunoaște îndeaproape activitățile Moldova Innovation Technology Park, a spus că în prezent 46% din bugetul administrației parcului este format din taxe de la rezidenți, iar 54% - din granturi de la donatori.
Odată cu aprobarea Consiliului parcului, așa cum se propune în proiectul de lege, există riscul majorării taxelor de la rezidenți din cauza incapacității de a atrage fonduri care să sprijine parcul cu fonduri de la donatori, care consideră că principalul lucru este ca deciziile în dezvoltarea parcului ar trebui luate exclusiv de sectorul privat (rezidenți), fără participarea statului.
Nota „INFOTAG”: În prezent, aproape 1,5 mii de companii și firme sunt rezidenți ai Moldova Innovation Technology Park. Peste 1.000 dintre acestea reprezintă companii cu capital străin. Cifra de afaceri a rezidenților pentru 2022 a ajuns la 528 de milioane de dolari, iar anul trecut, rezidenții au virat la buget 735 de milioane de lei sub forma impozitului unic (în valoare de 7%).