MOLDOVA SE VA RETRAGE DIN ALTE 13 ACORDURI CSI
Republica Moldova se va retrage din alte 13 acorduri din cadrul CSI. După cum transmite „INFOTAG”, deciziile au fost aprobate în cadrul ședinței guvernului de marți.
Cabinetul de miniştri a aprobat proiectele de lege privind denunțarea următoarelor acorduri: privind asistența reciprocă în caz de accidente și alte situații de urgență la obiectivele de energie electrică din statele membre CSI; privind principiile aprovizionării trupelor de frontieră cu arme, tehnică militară și alte resurse materiale, organizarea lucrărilor de cercetare și dezvoltare (Tașkent, 15 mai 1992); privind cooperarea în pregătirea specialiștilor unităților antiteroriste din instituțiile de învățământ ale autorităților competente ale statelor membre CSI (Așgabat, 5 decembrie 2012); privind cooperarea dintre SIS și Serviciul de informații externe al Federației Ruse în domeniul activităților de informare (Chișinău, 18 aprilie 1994).
Acorduri privind interacțiunea dintre statele membre ale CSI în cazul evacuării cetățenilor lor din țări terțe în caz de situații de urgență (Moscova, 12 aprilie 1996) și privind cooperarea în domeniul protecției sănătății publice și protocoalele la acestea (Minsk, 26 iunie 1992) mai sunt denunţate. ).
Decretele guvernamentale denunță acordurile privind prevenirea și stingerea incendiilor naturale (Minsk, 31 mai 2013); privind cooperarea în domeniul hidrometeorologiei și protocoalele la aceasta (Moscova, 8 februarie 1992); privind efectuarea zborurilor aeronavelor cu destinație specială (Minsk, 22 ianuarie 1993); privind cooperarea statelor membre CSI în domeniul culturii fizice și sportului (Yalta, 25 mai 2007); privind coordonarea activității în domeniul licențierii activităților educaționale, certificării și acreditării instituțiilor de învățământ din statele membre CSI (Moscova, 29 noiembrie 2001).
De asemenea, a fost denunțat un acord privind cooperarea în domeniul lucrului cu tinerii și protocoale la acesta (Moscova, 25 noiembrie 2005) și privind prevenirea deficitului de iod în rândul populației din statele membre CSI (Minsk, 31 mai 2001).
Documentele au fost recunoscute ca fiind depășite, irelevante și neconforme cu cursul actual al politicii externe a Republicii Moldova.