BANCA NAȚIONALĂ VA EVALUA GRADUL DE CORESPUNDERE A LEGISLAȚIEI BANCARE A MOLDOVEI CU STANDARDELE UE – OCTAVIAN ARMAŞU
Situația macroeconomică din Republica Moldova și aprofundarea cooperării cu UE în sectorul financiar au fost discutate în cadrul unei vizite de lucru la Bruxelles a guvernatorului Băncii naționale (BNM), Octavian Armaşu. După cum a comunicat pentru „INFOTAG” serviciul de presă al băncii, guvernatorul BNM a avut întrevederi cu o serie de înalți oficiali ai Uniunii Europene.
Printre aceștia se numără Paolo Gentiloni, comisarul european pentru economie, Jhon Berrigan, directorul general al Directoratului general pentru stabilitate financiară, servicii financiare și uniunea piețelor de capital (DG FISMA) și Gert Jan Koopman - directorul general al Directoratului general pentru vecinătate și negocieri privind extinderea (DG NEAR) al Comisiei Europene, Luc Pierre Devigne, directorul general adjunct pentru Europa de est și Asia centrală al Serviciului european de acțiune externă, și cu Giorgio Andreoli, directorul general al Consiliului european al plăților.
Armaşu a vorbit în cadrul întrevederilor despre implementarea de către BNM a obligațiilor care decurg din Acordul de asociere dintre Republica Moldova și UE, care vizează armonizarea cadrului legislativ și de reglementare bancar național cu cel european.
Un alt subiectul de discuție a fost procesul de aderare a Republicii Moldova la Zona unică de plăți în euro (SEPA).
Armaşu i-a informat pe partenerii din UE atât despre acțiunile întreprinse, cât și despre obiectivele urmărite de BNM pentru a contribui la pregătirea Republicii Moldova de aderare la UE.
El a reafirmat angajamentul băncii față de dezvoltarea ulterioară și implementarea efectivă a unui cadru de reglementare robust, conform UE, inclusiv SEPA.
„Un astfel de cadru presupune, printre altele, și asigurarea capacității depline a autorității de supraveghere de a-și realiza în mod efectiv atribuțiile care vizează instituțiile financiare din Republica Moldova. În acest scop, BNM urmează să inițieze exercițiul de autoevaluare privind echivalența legislației bancare naționale cu legislația din UE, conform metodologiei Autorității Bancare Europene (ABE/EBA), pentru a obține într-un final recunoașterea acestei echivalențe de către EBA. Odată obținută, o astfel de recunoaștere va spori atractivitatea sectorului bancar din Moldova pentru investitorii din UE”, se arată într-un comunicat al BNM.