PARTIDUL DE LA GUVERNARE ESTE DECIS SĂ NU LE PERMITĂ „GRUPURILOR INFRACȚIONALE” SĂ PARTICIPE LA ALEGERI
Parlamentul se va întruni miercuri în plen pentru a modifica Codul Electoral. După cum transmite „INFOTAG”, președintele legislativului, Igor Grosu, a anunțat acest lucru în cadrul unui briefing, explicând că modificările vor fi făcute „în conformitate cu concluziile Curții Constituționale (CC) și ale Curții Europene a Drepturilor Omului”.
Marți seară, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională o modificare a Codului Electoral prin care a fost introdusă interdicția de participare la alegeri pentru membrii conducerii și persoanelor cu funcţii elective din partea partidelor recunoscute anterior ca fiind neconstituționale (partidul Şor).
Curtea Constituțională a atras atenția asupra faptului că amendamentul aprobat de Parlament la 19 iunie „nu avea criterii obiective și era prea general”. De asemenea, CC a menţionat că n-au fost oferite garanții pentru a se asigura că dreptul de a vota și de a fi ales a fost respectat în mod corespunzător.
Pentru a ocoli această decizie, parlamentul intenționează să adopte o altă redacţie a articolului din Codul Electoral: „să limiteze participarea anumitor persoane la alegerile locale din 5 noiembrie”.
Grosu crede că pe listă vor fi incluse persoane cărora, în opinia sa, „nu li se poate permite să participe la alegeri ca concurenți electorali”
Potrivit lui, vor fi persoane „cu statut de învinuit, bănuit sau inculpat de săvârșirea infracțiunilor care au fost menționate ca argument de Curte la declararea neconstituționalității partidului”.
„Inspectoratul General al Poliției, Centrul Național Anticorupție, Serviciul de Informații și Securitate, Procuratura Generală vor prezenta informația cu privire la persoanele care cad sub incidența acestor criterii. Comisia Electorală Centrală, în baza acestei informații, va adopta lista persoanelor ce nu pot fi înregistrate în calitate de concurenți electorali și o va prezenta organelor electorale, care vor respinge persoanele menționate în calitate de concurenți electorali sau vor anula înregistrarea concurentului dacă acesta este deja înregistrat”, a explicat Grosu, care este liderul partidului PAS, de guvernământ.
El a subliniat că „grupurile criminale organizate sunt incompatibile cu democrația”.
„CC a spus acest lucru clar când a declarat neconstituțional gruparea criminală a lui Şor”, a spus Grosu.