MOLDOVA A STABILIT O REDUCERE DE 100% PENTRU TRANSPORTAREA GAZULUI CĂTRE DEPOZITELE DIN UCRAINA
Comisia națională pentru situații excepţionale (CNSE) a dispus, miercuri, acordarea de către operatorul sistemului de transport al gazelor (VestMoldTransGaz) a unei reduceri de 100% la transportarea gazelor la intrarea/ieșirea la două dintre cele patru puncte de interconectare (Grebenyky și Ananiev). Decizia a fost luată cu scopul de a crea rezervele de gaze necesare în depozitele din Ucraina pentru ca Moldova să le poată utiliza în sezonul rece.
Într-o discuţie cu corespondent „INFOTAG”, Alexandr Slusari, membru al Consiliului de administrație al companiei de stat Energocom, a spus că decizia comisiei este legată în primul rând de dorința autorităților de a reduce prețul gazului, în vederea reducerii tarifului pentru consumatori în 2023.
„Guvernul reduce costurile la gaze cât mai mult posibil pentru a reduce tarifele pentru consumatori până la sfârșitul lunii octombrie. Deoarece transportul gazelor costă 60-70 de dolari la mia de metri cubi, iar gazul pentru stocare în Ucraina trebuie transportat de două ori pe teritoriul Moldovei, Guvernul a cerut o reducere de 100% din partea operatorului transport gaze”, a spus Slusari.
Membrul consiliului de supraveghere al companiei Moldovagaz, Sergiu Tofilat, a declarat pentru „INFOTAG” că Moldova trebuie să aibă un volum suficient de mare de gaze pentru iarnă, din cauza consumului în creștere în perioada rece.
„Pentru această perioadă avem nevoie de aproximativ 800-900 de milioane de metri cubi, din care Energocom a achiziționat peste 400 de milioane de la furnizori europeni și a livrat această cantitate pentru depozitare. Pe baza acestor calcule, este vorba de transportarea unui volum de aproape o jumătate de miliard de metri cubi, pentru care a fost decisă o reducere de 100%”, a spus Tofilat.
Potrivit lui Slusari, Energocom cumpără în prezent de la 50 până la 15 milioane de metri cubi de gaze pe zi de pe platforme europene de gaze, pentru a profita de prețurile rezonabile la gaz.
Nota „INFOTAG”: Operatorul sistem transport gaze al Moldovei este compania VestMoldTransGaz, în care 75% le deține TransGaz-ul românesc, iar 25% - Banca europeană pentru reconstrucție și dezvoltare (BERD).