1. Portal de divertisment
  2. Știri
  3. Politică
  4. ȚĂRILE ÎN CARE FUMATUL VA DISPĂREA ÎN CURÂND: EXPERȚII AU ANALIZAT NOILE METODE DE COMBATERE ALE ACESTUI VICIU
10:30 - 06.10.2023
1
0 /5 Stars by
0
0

ȚĂRILE ÎN CARE FUMATUL VA DISPĂREA ÎN CURÂND: EXPERȚII AU ANALIZAT NOILE METODE DE COMBATERE ALE ACESTUI VICIU

ȚĂRILE ÎN CARE FUMATUL VA DISPĂREA ÎN CURÂND: EXPERȚII AU ANALIZAT NOILE METODE DE COMBATERE ALE ACESTUI VICIU

Unul dintre principalele obiective ale organizațiilor internaționale de sănătate este ca, până în 2030, să reducă numărul fumătorilor până la 5%. Multe țări progresiste precum Suedia, Noua Zeelandă și Marea Britanie au obținut rezultate impresionante, apropiindu-se semnificativ de acest scop. Despre cele mai eficiente instrumente în combaterea fumatului, experții internaționali în domeniul sănătății au discutat la Atena, în cadrul celei de-a 6-a Conferințe științifice privind reducerea riscurilor fumatului.

La conferință, specialiștii au prezentat exemplul Suediei, unde rata fumatului este de doar 5,6%, datorită promovării trecerii fumătorilor de la țigările tradiționale la snus. Acesta este un produs din tutun fără fum, care se plasează între buza superioară și gingie pentru a elibera nicotina.

„Astăzi, Suedia este singura țară „nefumătoare” din lume, chiar dacănivelul consumului de nicotină în Suedia este în mediu similar cu cel din Europa (aproximativ 24%). Asta se întâmplă pentru că, în Suedia, în mare parte, nicotina este consumată din snus, în timp ce în Europa - din țigări. În consecință, în Suedia, rata mortalității din cauza bolilor cardiovasculare, a cancerului pulmonar și a altor tipuri de cancer este de două ori sau chiar mai mică în comparație cu celelalte țări din UE”, a declarat medicul cardiolog grec, profesorul Konstantinos Farsalinos.

Și profesorul Heino Stover a vorbit despre istoria de succes a Suediei, acolo unde există vechea tradiție de consum a snus-ului și care este prima țară din UE ce a devenit „nefumătoare”.

„Faptul că dispozitivele fără fum de livrare a nicotinei au fost ușor accesibile și pe larg utilizate, pare a fi cea mai plauzibilă explicație pentru marele succes al Suediei în reducerea consumului de tutun și a bolilor asociate fumatului”, a declarat profesorul Stover, adăugând că exemplul Suediei arată că utilizarea produselor cu nicotină mai puțin nocive salvează vieți.

De menționat că prima țară care a început lupta împotriva fumatului prin intermediul

metodelor inovative este Noua Zeelandă, care a introdus interdicția de a vinde țigări persoanelor născute după anul 2009. În acest mod, Noua Zeelandă și-a propus să interzică

fumatul pentru generațiile viitoare. Iar pentru cei care au deja acest obicei, autoritățile aplică strategia de reducere a riscurilor legate de fumat prin care le recomandă fumătorilor să treacă la noile produse cu nicotină.

Profesorul Andrzej Fal, președintele Societății de Sănătate Publică din Polonia, a explicat că în Noua Zeelandă au fost implementate campanii educaționale, măsuri restrictive și mecanisme fiscale în domeniul sănătății publice. În consecință, în perioada 1983-2020, rata fumatului în rândul adulților a scăzut de la 32% la 13%.

„Într-o eră în care cheltuielile pentru sănătate continuă să crească, prevenția prin schimbarea stilului de viață, reducerea factorilor de risc comportamentali și strategia de reducere a prejudiciilor reprezintă cel mai eficient mod de a investi în viitorul sănătății. Pentru a opri pandemia fumatului și consecințele financiare și de sănătate ale acesteia, trebuie să creștem finanțarea pentru prevenirea primară și să introducem regula „mai puține daune, mai mici accize”, susține specialistul.

La eveniment a participat și neurologul moldovean Constantin Buceațchi, care a declarat că Moldova este încă departe de a atinge obiectivul de 5% până în 2030. Potrivit specialistului, datele OMS arată că, în 2022, rata fumătorilor în Moldova era de 27,6%. Asta în timp ce, în 2013, în țară erau mai puțini fumători - 25,3% din populație.

„Din 2013 până în 2023, Moldova a întreprins o serie de măsuri de reglementare a produselor din tutun: interzicerea fumatului în spațiile publice, interzicerea publicității, creșterea accizelor pentru țigări. Cu toate acestea, rata fumatului nu a scăzut. Acest lucru demonstrează că sunt necesare măsuri suplimentare. Țările care sunt cel mai aproape de obiectivul de 5% de fumători până în 2030 - Suedia, Norvegia și Marea Britanie, au adoptat o strategie comună suplimentară: reducerea riscurilor legate de fumat. Ideea principală a acestei strategii se bazează pe principiile prevenirii terțiare: reducerea riscurilor ce țin de complicațiile bolilor asociate fumatului prin oferirea posibilității de a trece la produse cu nicotină mai puțin dăunătoare pentru sănătate”, a explicat Constantin Buceațchi.

În Suedia și Norvegia, acest produs este tutunul de mestecat, în timp ce în Marea Britanie sunt dispozitivele electronice de livrare a nicotinei. Agenția de Sănătate Publică din Marea Britanie analizează și publică anual informații actuale despre sistemele electronice de livrare a nicotinei și rolul acestora în renunțarea la fumat. Ideea de bază a raportului rămâne neschimbată: produsele alternative cu nicotină sunt cu 95% mai puțin dăunătoare în comparație cu țigările tradiționale.

„În plus, pentru a stimula renunțarea mai rapidă la fumat, autoritățile aplică taxe mai mari pentru țigaretele obișnuite, prețul final fiind extrem de neatractiv pentru fumători, iar taxele pentru noile produse cu nicotină sunt mai mici, făcându-le astfel mai accesibile pentru fumătorii înrăiți”, a mai subliniat specialistul.

Cardiologul moldovean Eugen Calenici a vorbit în cadrul conferinței despre cercetările recente cu privire la bolile cardiovasculare și consecințele fumatului.

„În ciuda tuturor eforturilor comunității medicale internaționale de a combate acest viciu, fumătorii rămân una dintre principalele categorii de pacienți în Moldova”, a explicat medicul.

Calenici a subliniat că nicotina în sine nu afectează vasele sangvine, acestea fiind afectate atunci când tutunul este ars. Specialistul a reamintit că, potrivit cercetărilor, produsele cu nicotină fără fum au un risc mai mic în comparație cu țigările tradiționale și că pot reprezenta o opțiune pentru cei care vor să renunțe la fumat.

Și medicul psihiatru Alexei Bandatii este convins că instrumentele de reducere a riscurilor fumatului sunt foarte utile în prevenirea bolilor non-infecțioase.

„Ele sunt atractive și pentru stat, deoarece toate cheltuielile sunt suportate de cetățean, nu de bugetul statului. Rolul autorităților este de a furniza consumatorului informații veridice despre produs și de a scumpi produsele nocive, iar produsele mai puțin nocive trebuie să le facă mai accesibile pentru populație”, a concluzionat expertul.

Conferința științifică privind reducerea riscurilor fumatului a reunit peste de 60 de specialiști din 25 de țări, printre care Grecia, Austria, Polonia, SUA, Canada, Africa de Sud, Indonezia, Italia, Spania, Tunisia și Filipine.

Sursa: https://realitatea.md/tarile-in-care-fumatul-va-disparea-in-curand-expertii-au-analizat-noile-metode-de-combatere-ale-acestui-viciu/


Publicat de:Рустам
Для возможности комментировать пройдите .

Știri rubrici

18+ Portal de divertisment dosug.md - cel mai bun site cu actualizări zilnice. Totul este cel mai proaspăt: recreere și divertisment pe hartă, pe știri și publicații facturi , filme , anunțuri ...), dating, forum, totul pentru nunti, poze, glume, avem umor online zilnic! Actualizarea permanentă a locurilor de recreere și divertisment știri curente, anunțuri, posturi vacante noi. Efectuați o căutare pe hartă locurile de activitate. Îți place să călătorești? cele mai proaspete excursii. Cu noi Există glume pe videoclipul pe care îl puteți viziona online. Noi facem selecții în cazul în care stelele populare de la Hollywood în fotografie sunt relaxante și distracție, scandaluri de stele, celebrități într-un bikini.
Disclaimer: Toate drepturile de publicitate audio, video, grafice și materialele de text aparțin proprietarilor lor.
© 2011–2024
Top
Așteptați redirecționarea
Așteptați redirecționarea
Mesajul
Продолжая использовать наш сайт, вы даете согласие на обработку файлов cookie, которые обеспечивают правильную работу сайта. Благодаря им мы улучшаем сайт, обслуживание и товары.
Подтверждаю Подробнее