BUNDESTAGUL GERMANIEI A DISCUTAT ASPECTE DE SPRIJINIRE A REPUBLICII MOLDOVA, DAR N-A ADOPTAT O REZOLUŢIE
Bundestagul german a discutat despre situaţia din Republica Moldova şi aspecte privind acordarea de asistenţă republicii. După cum transmite corespondentul special al "INFOTAG" la Berlin, discuţia a avut loc joi seară, la iniţiativa fracţiunii Uniunii creştin democrate din Germania (CDU) şi a Uniunii creştin sociale (CSU). Fracţiunile de opoziţie au pregătit un proiect de rezoluţie "Cu privire la consolidarea sprijinului pentru Republica Moldova".
"Moldova ar trebui să devină membră a Uniunii Europene atunci când vor exista premise pentru aceasta, iar aderarea Moldovei la UE se află în domeniul intereselor politice şi economice, precum şi în domeniul politicii de securitate germane. Bundestagul german susţine statutul de ţară candidată la UE acordat Moldovei la 23 martie 2023, care conturează clar perspectiva europeană a Republicii Moldova", se arată în proiectul documentului.
Potrivit fracţiunii de opoziţie CDU/CSU, "măsurile luate până acum de guvernul federal german şi de Uniunea Europeană pentru sprijinirea, dezvoltarea şi consolidarea rezistenţei la crize a Republicii Moldova sunt insuficiente şi ar trebui să fie mai intense".
În cadrul dezbaterii, deputatul CDU/CSU, membrul Comisiei pentru afaceri UE şi al Comisiei pentru economie, Tilman Kuban, a remarcat provocările cu care se confruntă Moldova, precum şi acţiunile guvernului care necesită sprijinul partenerilor europeni.
"Guvernarea pro-european al Maiei Sandu şi a premierului Dorin Recean este sub presiunea Kremlinului. Datorită acţiunilor curajoase ale soldaţilor ucraineni, ţara a reuşit să evite invazia rusă, iar pentru aceasta mulţi din Moldova sunt foarte recunoscători Ucrainei", a spus deputatul.
Membrul fracţiunii Partidului social democrat din Germania (SPD), membrul Comisiei pentru afaceri ale Uniunii Europene şi preşedintele Forumului Germania-Moldova Johannes Schraps a reamintit că în decembrie 2022 parlamentul german a adoptat deja o rezoluţie de sprijinire a Republicii Moldova ca ţară-candidată pentru integrarea sa în UE.
"Rezoluţia a obţinut sprijinul tuturor fracţiunilor, iar prevederile acesteia sunt încă relevante şi nu trebuie actualizate", a subliniat reprezentantul majorităţii parlamentare.
Cu majoritate de voturi, Bundestagul a fost de acord cu această opinie, respingând proiectul de rezoluţie propus de fracţiunea CDU/CSU.