PREŞEDINTA MAIA SANDU A DECLARAT CĂ MOLDOVA ŞI-A SPORIT REZILIENŢA, DAR MAI RĂMÂN PROBLEME ŞI SPRIJINUL PARTENERILOR ESTE NECESAR
Preşedinta Maia Sandu a declarat că Republica Moldova şi-a sporit rezilienţa, dar există provocări în continuare şi încă este nevoie de sprijin din partea partenerilor. După cum transmite "INFOTAG", ea a vorbit despre acest lucru în discursul său din încheierea reuniunii "Platformei de sprijin pentru Moldova" de la Chişinău.
"În limba română există un cuvânt - clacă. La noi, aceasta este o tradiţie veche - când vecinii şi prietenii se reunesc pentru a se ajuta reciproc la lucrări dificile, cum ar fi recoltarea sau construirea unei case. Acesta este un proces în care spiritul comunitar este foarte evident", a spus Sandu, comparând reuniunea Platformei cu acest obicei.
Sandu a remarcat că, în pofida faptului că Moldova are încă multe probleme, a devenit mai rezistentă. "În multe privinţe, suntem într-o poziţie mai bună decât atunci când ne-am întâlnit ultima dată la Paris, acum aproape un an. Suntem mai pregătiţi pentru această iarnă. Şantajul energetic al Rusiei a eşuat", a spus Sandu. Ea a subliniat că "o parte din eforturile autorităţilor au făcut posibilă reducerea interferenţelor dăunătoare ale oligarhilor, dintre care mulţi sunt persoane de încredere ale Rusiei". "Dar nu ne oprim aici. Ştim că vom fi supuşi din nou atacurile la alegerile noastre locale de luna viitoare. Rusia şi acoliţii ei încearcă să folosească bani aduşi ilegal în ţara noastră pentru a cumpăra voturi, a mitui cetăţeni şi a ne submina democraţia. Vom rezista. Noi ne opunem", a spus Sandu.
Ea a menţionat că, deşi Moldova a devenit mai rezistentă, încă nu poate face faţă singură problemelor, dar totuşi "se concentrează pe obiective pe termen lung".
"Drumuri şi căi ferate noi vor duce cetăţenii şi produsele noastre către UE şi vor servi şi la exportul de cereale şi alte mărfuri ucrainene prin Moldova. Într-o zi vor sprijini şi restaurarea Ucrainei. Eficienţa energetică pentru clădirile rezidenţiale înseamnă că gospodăriile vor folosi mai puţină energie şi vor plăti facturi mai mici. Acesta va fi un pas semnificativ către îmbunătăţirea securităţii energetice, ceea ce ne va permite să accelerăm tranziţia către o economie verde", a spus Sandu. Preşedinta şi-a exprimat, de asemenea, speranţa că "în decembrie anul acesta, Consiliul European va decide începerea negocierilor de aderare".
"Tindem să fim pregătiţi să aderăm la Uniunea Europeană până în 2030. Sperăm că şi UE va fi pregătită să ne accepte. Nu voi obosi să repet: aderarea Moldovei la UE nu este doar o alegere politică, este singura modalitate de a ne proteja libertatea, pacea şi democraţia. Şi aceasta este şi o investiţie în securitatea colectivă a Europei", a conchis preşedinta.