ȘEFUL MAEIE I-A MULȚUMIT COLEGULUI SĂU UCRAINEAN PENTRU RENUNŢAREA LA DENUMIREA DE „LIMBĂ MOLDOVENEASCĂ”
Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, i-a exprimat recunoștință ministrului ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, „pentru decizia Ucrainei de a recunoaște limba română ca limbă de comunicare pentru minoritatea etnică română”. După cum transmite „INFOTAG”, el a anunțat acest lucru joi dimineață pe rețelele de socializare, după conversaţii telefonice cu omologii săi român și ucrainean.
Popescu a apreciat decizia luată de Kiev de a abandona oficial denumirea de „limba moldovenească” ca un semn clar al unui dialog trilateral de succes Republica Moldova – România – Ucraina.
Potrivit acestuia, părțile și-au exprimat hotărârea de a continua cooperarea în acest format trilateral, inclusiv prin proiecte comune de infrastructură care au adus deja beneficii tangibile.
Cu o zi înainte, în timpul vizitei la Kiev a premierului român Marcel Ciolacu, s-a anunțat oficial că Ucraina renunţă la utilizarea denumirii „limba moldovenească”, iar „limba oficială pentru minoritatea română din Ucraina este româna”.
În declarația comună a prim-miniștrilor celor două țări se subliniază că guvernul Ucrainei a decis să „rezolve de urgență problema diferențierii artificiale între limbile română și „moldovenească” prin introducerea unor măsuri practice adecvate, luând în considerare toate aspectele legale”.
Anterior, președintele și Guvernul României i-au cerut în repetate rânduri Ucrainei să recunoască „limba moldovenească” ca inexistentă. Această problemă a fost discutată și în cadrul vizitei președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la București, la începutul lunii octombrie. La numeroasele întrebări ale jurnaliştilor despre acest lucru, Zelenski a răspuns că „nu vede o problemă globală în asta” şi a promis că „în viitorul apropiat guvernul Ucrainei va lua o decizie în această chestiune”.