CEDO: MOLDOVA I-A ÎNCĂLCAT LUI ALEXANDR STOIANOGLO DREPTUL „LA UN PROCES ECHITABIL”
Curtea europeană a drepturilor omului (CEDO) a constatat că Republica Moldova a încălcat „dreptul la un proces echitabil” în cazul procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo. După cum transmite „INFOTAG”, instanţa a anunţat aceasta pe 24 octombrie 2023, decizând că „suspendarea automată a atribuțiilor procurorului general din cauza suspiciunilor penale nu poate fi justificată pe motive obiective prin interesele statului”.
„Doar temerile că procurorul general suspendat ar putea influența acțiunea împotriva sa nu pot fi considerate suficiente pentru a justifica absența, pentru mai mult de doi ani, a oricărei forme de revizuire a măsurii pentru care a depus recurs (demiterea din funcție – „I.”)” , consideră CEDO.
În opinia sa, reclamantului nu i s-a oferit o cale de apărare eficientă.
Deși suspendarea din funcţie ar putea fi în principiu justificată, având în vedere statutul reclamantului de procuror general, care i-a conferit competenţe largi de supraveghere a anchetelor penale, „trebuie respectate garanțiile procedurale pentru a se asigura că mecanismul de excludere nu este utilizat în mod arbitrar”.
Curtea a remarcat că reclamantului nu i s-a oferit nicio formă de apărare în justiţie în ceea ce privește demiterea sa, ceea ce l-a împiedicat să-și îndeplinească atribuțiile de procuror general și l-a privat de salariu pentru mai mult de doi ani.
„Orice persoană, în cazul unui litigiu cu privire la drepturile și obligațiile sale civile sau când îi este adusă vreo acuzație penală, are dreptul la o audiere echitabilă și publică într-un termen rezonabil de către o instanţă independentă și imparțială constituită conform legii... ”, a amintit CEDO.
Stoianoglo a fost reținut în temeiul a cinci articole din Codul penal (abuz de serviciu; corupție pasivă; fals în declarații; abuz de funcție) în octombrie 2021. După aceea, a fost înlăturat din funcție. A stat în arest la domiciliu și apoi sub control judiciar (eliberat pe 7 martie 2022).
După înlăturarea lui Stoianoglo, autoritățile au format o comisie specială de evaluare, care a evaluat activitatea sa ca fiind nesatisfăcătoare. Pe baza acestui raport, Consiliul superiot al procurorilor i-a cerut şefului statului pe 23 mai 2022 revocarea lui Stoianoglo din funcție.
Nu a fost luată nicio decizie judecătorească cu privire la niciuna dintre acuzațiile împotriva lui Stoianoglo. El neagă acuzațiile și susţine că este persecutat politic.
Decizia Curții supreme de justiție de revocare a lui Stoianoglo din funcție a fost atacată cu recurs la Curtea de apel Chișinău. De asemenea, în 2022, avocații lui Stoianoglo au depus o petiție la CEDO pe problema legalității demiterii acestuia din funcție.
La sfârșitul lunii septembrie 2023, președinta Maia Sandu a semnat un decret de demitere a lui Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general. Iar la sfârșitul lunii octombrie a fost anunţat un concurs pentru desemnarea unui nou procuror general.