MINISTERUL JUSTIŢIEI A LUAT ACT DE DECIZIA CEDO ÎN CAZUL LUI STOIANOGLO ŞI A OFERIT EXPLICAŢII
Ministerul Justiției a luat act de decizia CEDO în privinţa procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo și a oferit o explicație. După cum transmite „INFOTAG”, în comunicatul ministerului se constată că CEDO a examinat recursul lui Stoianoglo cu privire la posibile încălcări în temeiul a două articole din Convenția drepturilor omului – art. 6 „Dreptul la un proces echitabil” și art. 13 „Dreptul la o cale de atac efectivă”.
Ministerul consideră că „referitor la aplicabilitatea Articolului 6 § 1 din Convenție, Curtea a susținut argumentul Guvernului, potrivit căruia, legislația națională excludea, la acel moment, posibilitatea contestării suspendării din funcție”.
„Curtea a considerat că suspendarea automată din funcție a procurorului general, în situația pornirii unei cauze penale în privința lui, nu poate fi justificată de motive obiective determinate de interesul statului, în lipsa oricărei forme de control judiciar. Instanța a respins partea referitoare la art. 13 din Convenție”, se spune în mesaj.
În comunicat se menţionează că „Curtea a acordat reclamantului 3.600 de euro pentru prejudiciul moral și a respins pretențiile reclamantului cu privire la costuri și cheltuieli”.
„Remarcăm că decizia (CEDO) intră în vigoare la trei luni de la publicarea ei. Ulterior, în cadrul procedurii de executare, urmează a fi implementate măsuri de ordin individual, prin achitarea despăgubirilor pentru prejudiciul moral cauzat reclamantului. Totodată, precizăm că recent au fost operate modificări la Legea cu privire Procuratură, în cadrul cărora a fost revizuit și mecanismul suspendării din funcție a procurorului general, pentru a evita astfel de hotărâri pe viitor”, a informat ministerul în comunicat.