PREŞEDINTA MAIA SANDU NU EXCLUDE CĂ MALUL DREPT AL NISTRULUI SE POATE INTEGRA ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ MAI DEGRABĂ DECÂT MALUL STÂNG
Preşedinta Maia Sandu nu exclude ca malul drept al Nistrului să se integreze în Uniunea Europeană mai devreme decât malul stâng. Potrivit agenţiei "INFOTAG", ea a declarat acest lucru joi seară, la postul de televiziune Vocea Basarabiei.
Menţionând că aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este o prioritate naţională, ea a menţionat că acest proces ar trebui să aibă loc în paralel cu soluţionarea conflictului transnistrean.
"Varianta ideală este ca ţara reintegrată să adere la UE, adică malul drept şi malul stâng. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, dacă acest lucru va fi imposibil dintr-un motiv sau altul, există o altă opţiune de integrare în UE - mai întâi malul drept, apoi stângul", a spus preşedinta.
Ea a subliniat că conducerea Republicii Moldova continuă să lucreze la planul de reintegrare, care "poate fi implementat într-un anumit context geopolitic".
"Cât de fezabilă este reintegrarea ţării depinde, desigur, de contextul geopolitic. Şi sperăm că o astfel de oportunitate geopolitică va apărea pentru a implementa acest plan. Deocamdată, principala sarcină este menţinerea stabilităţii pe ambele maluri ale Nistrului, pentru a preveni atragerea ţării în război", a subliniat şefa statului.
Referindu-se la procesul de negociere pentru reglementarea transnistreană în format "5+2", preşedinta a remarcat că acest format este "nefuncţional".
"Rusia este o ţară agresoare; nu poate participa la procesul de negocieri pentru că sprijină regimul de la Tiraspol", a spus ea.
Răspunzând la o întrebare despre oportunitatea creării unui nou format de negocieri, şefa statului a remarcat că, având în vedere războiul brutal din Ucraina, este dificil să vorbim despre acest lucru în acest moment.
"Uniunea Europeană trebuie să joace un rol mai activ în procesul de negocieri, deoarece Republica Moldova se integrează în UE", a menţionat Sandu.