ACTUALUL PRIMAR AL CHIȘINĂULUI, ION CEBAN, A ÎNVINS DIN PRIMUL TUR AL ALEGERILOR, PĂSTRÂNDU-ȘI MANDATUL
La alegerile generale locale, actualul primar al Chișinăului, candidatul partidului Mișcarea alternativă națională (MAN), Ion Ceban, a învins în primul tur, păstrându-și mandatul. După cum transmite „INFOTAG”, acest lucru îl arată datele preliminare ale alegerilor locale, publicate luni dimineață de Comisia Electorală Centrală (CEC). Datele sunt preliminare, deoarece n-au fost confirmate oficial, dar includ totaluri de la toate secțiile de votare.
La Chișinău, după procesarea datelor de la toate cele 305 secții de votare, Ion Ceban a acumulat 50,62% din voturi. Candidatul partidului Acțiune și solidaritate (PAS), deputatul Lilian Carp, s-a clasat pe locul al doilea cu 28,23%. Urmează Adrian Albu de la Partidul socialiştilor - 4,52%, Victor Chironda de la partidul Platforma DA - 3,82%, Vasile Bolea de la partidul Renaștere - 2,41%, Vasile Costiuc de la partidul Democrația acasă - 2,10%, Diana Caraman de la Partidul comuniștilor - 1,7%, Ruslan Codreanu din partea blocului Ruslan Codreanu - 1,4%. Ceilalți 20 de candidați au acumulat fiecare mai puțin de unu la sută din voturi.
Partidele MAN și PAS au primit, de asemenea, cele mai multe mandate în consiliul municipal - câte 20 de mandate fiecare, din 51. Locurile rămase au fost repartizate între alte patru partide. Partidul socialiştilor (PSRM) - șase mandate, Partidul comuniştilor - două, platforma DA, Renaștere și Partidul nostru - câte unul. În același timp, va fi foarte dificil să se creeze o majoritate în consiliu, deoarece între partide există mari divergenţe.
La alegeri au participat 41,41% dintre alegători, la Chișinău - 40,96%. Pentru a recunoaște alegerile ca fiind valabile, este suficientă participarea a 25% din alegătorii din fiecare localitate. În opt sate alegerile au fost declarate nule.
Observatorii notează că campania electorală finalizată a fost cea mai incorectă în ceea ce privește finanțarea netransparentă și numeroasele cazuri de luare de mituire a alegătorilor, precum și în ceea ce priveşte ingerința în alegeri a Rusiei și a oligarhului fugar Ilan Şor. Din acest motiv, cu o săptămână înainte de alegeri, Comisia națională pentru situații excepţionale (CNSE) a suspendat emisia a șase posturi de televiziune și a blocat 31 de portaluri. Iar pe 3 noiembrie, CNSE a exclus din alegeri partidul Şansă, care a fost finanțat de Şor şi care, în esență, a înlocuit partidul Şor, declarat neconstituțional pe 19 iunie. Astfel, 652 de candidați pentru funcții de primar din partidul Şor au fost excluși din cursa în ultima zi a campaniei electorale.