MISIUNEA ENEMO: ÎN POFIDA CAMPANIEI ELECTORALE LINIŞTITE, EXISTĂ MOMENTE CE PROVOACĂ ÎNGRIJORARE
În pofida campaniei electorale calme, există momente care provoacă îngrijorare. După cum transmite „INFOTAG”, Misiunea Rețelei europene a organizațiilor de observare a alegerilor (ENEMO) şi-a prezentat luni concluziile preliminare ale monitorizării alegerilor din 5 noiembrie.
„Alegerile din 5 noiembrie au avut loc într-un moment extrem de important pentru cursul țării în construirea unei democrații funcționale. Deși alegătorului i s-a oferit o gamă largă de opțiuni, au apărut informații tulburătoare despre încercările coordonate de a influența votul prin mită și alte practici care intră în conflict cu principiile fundamentale ale unei societăți democratice. Pe termen lung, astfel de practici pot cauza prejudicii ireparabile integrității procesului electoral. O abordare eficientă trebuie aplicată de către autoritățile competente, respectându-se în același timp principiile statului de drept”, a spus șeful Misiunii, Dritan Taulla.
Experții notează că, în general, Codul electoral al Republicii Moldova respectă standardele internaționale. Misiunea salută aprobarea noului Cod electoral (în vigoare de la începutul anului 2023), care a fost îmbunătățit semnificativ. Ea caracterizează activitatea CEC ca fiind „transparentă și competentă”, în pofida unei serii de probleme, în special insuficienţa de personal.
Misiunea a mai remarcat că în campania electorală n-au fost asigurate condiții egale pentru candidați.
„Pretențiile/promisiunile de stimulente financiare au fost adesea folosite ca instrument de campanie. Suspiciuni multiple cu privire la mituirea în masă, presiunea asupra angajaților, utilizarea abuzivă a resurselor administrative... - toate acestea au fost remarcate în actuala campanie electorală”, a declarat Yakubets.
Misiunea evaluează, de asemenea, supravegherea „limitată” de către autoritățile electorale asupra finanțării campaniei. Experții ENEMO notează că „votarea în ziua alegerilor s-a desfășurat în general corect, cu unele încălcări, care, totuși, nu au afectat legitimitatea procesului”.