MINISTERELE ENERGIEI DIN MOLDOVA ȘI ROMÂNIA VOR IMPLEMENTA PROIECTE DE INTERCONECTARE A REȚELELOR DE GAZE ȘI ELECTRICITATE
Ministerele Energiei din Republica Moldova și România vor semna un Memorandum de înțelegere privind implementarea proiectelor de interconectare a rețelelor de gaze naturale și energie electrică. După cum transmite „INFOTAG”, Guvernul a luat miercuri o decizie în acest sens.
În sectorul gazelor naturale, Memorandumul prevede posibilitatea creșterii capacității de transport a gazelor naturale și extinderea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău prin construcția unei conducte de transport a gazelor - Centura Chișinăului. Acest obiectiv ar putea fi realizat până la sfârșitul anului 2031. De asemenea, va fi sprijinită dezvoltarea pe teritoriul României a sistemului de înmagazinare a gazelor naturale prin creșterea capacității de stocare a gazelor naturale la depozitul Sărmășel și/sau construcția unui nou depozit la Fălticeni.
În contextul recentei sincronizări a sistemului electroenergetic al Republicii Moldova cu rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de energie electrice ENTSO-E, în domeniul energiei electrice, Memorandumul prevede construirea Liniei electrice aeriene cu tensiunea nominală 400 kV Suceava - Bălți, extinderea stației 400kV Suceava și stația 400 kV Bălți, proiectul Liniei electrice aeriene de interconexiune de 400 kV între Strășeni și o stație electrică de pe teritoriul României, stabilită de CNTEE „Transelectrica” SA, precum și dezvoltarea liniei de interconexiune în domeniul energiei electrice existente 110kV Huși-Cioara.