DMITRI TORNER: „JOCUL MEU ABIA ÎNCEPE”
Interviu acordat în exclusivitate Agenţiei „INFOTAG” de Dmitri TORNER după scandalul care a avut loc la ședința CNOS
ŞEDINŢA ORDINARĂ A COMITETULUI NAȚIONAL OLIMPUC ŞI SPORTIV (CNOS) DIN 29 NOIEMBRIE S-A ÎNCHEIAT CU UN SCANDAL. POSIBIL, UNUL DINTRE CELE MAI MARI SCANDALURI DIN SPORTUL MOLDOVENESC DIN ULTIMA PERIOADĂ.MOTIVUL A FOST NUMIREA LUI DMITRI TORNER, UN OM CU O BIOGRAFIE CONTROVERSATĂ, ÎN FUNCŢIA POSTUL DE VICEPREŞEDINTE AL CNOS. „INFOTAG” L-A CONTACTAT PENTRU COMENTARII. DE FAPT, ACESTA ESTE PRIMUL INTERVIU ACORDAT DE EL PRESEI.
„I.”: Întrucât întâlnirea noastră a fost provocată de scandalul de la CNOS, să începem cu acesta. Spuneți-ne versiunea dvs. despre evenimente.
D.T.: O spun, dar aș vrea să încep cu cele întâmplate anterior. Ca să înțelegeți, acesta este primul meu interviu. Cumva, se întâmplă că biografia mea a fost povestită în locul meu de oricine, distorsionându-se tot ce era posibil.
Pentru mine, venirea în sport este în anumite privințe o istorie întâmplătoare, dar în multe privințe - predeterminată. Da, afaceri, comunicare, politică, procese sociale – toate acestea au făcut parte și ele din viața mea, într-un fel sau altul, la diverse etape. În 2021, viața m-a adus la Federația de Biatlon din Moldova. La acel moment, fostul președinte al acesteia a decis să demisioneze din funcție din motive de sănătate. Biatlonul era interesant pentru mine atunci, din postura de fan obișnuit. Înțelegeam că acesta este un sport destul de scump, așa că am dorit să ajut. Timp de aproximativ un an am fost șef interimar al federației, iar apoi am fost ales președinte al acesteia. Nu există aspecte ascunse aici - am ajutat financiar, am stabilit relații cu IBU, m-am entuziasmat de proiecte - avem nevoie de infrastructură de biatlon, pentru început - pentru biatlonul de vară.
Nu voi insista asupra acestui lucru - deja mi se spune că biatlonul a devenit prea frecvent în știrile sportive din Moldova. În general, CNOS a apărut în viața mea ca un orizont mai larg, oferind noi oportunități de a-i aduce beneficii sportul pe ansamblu, dar nu doar biatlonului. Așa am crezut, cel puțin. Nu mă așteptam la niciun beneficiu de la CNOS, dimpotrivă, voiam să ajut sportul cât mai mult posibil.
Recent, de exemplu, am finanțat uniformele echipei noastre olimpice de tineret. Și asta a fost înainte de numire. Vreau doar să-i văd pe băieții noștri cu echipament decent. Fiţi de acord, în timpul transmisiunilor, uniformele cu elemente de simboluri naționale arată grozav și le ridică starea de spirit atât atleților, cât și fanilor.
„I.”: Ați fost invitat să ocupați o poziție de conducere la CNOS, în speranța că veţi oferi asistență financiară?
D.T.: Cred că în măsură mare – da. Dar am transmis clar și am exprimat public la adunarea generală a CNOS că eu văd ca sarcină principală atragerea investitorilor și dezvoltarea legăturilor internaționale, a relațiilor, a cooperării pentru investiții în sportul moldovenesc.
„I.”: Imediat cum aţi fost ales, a doua zi, presa a publicat fapte neplăcute despre dvs. din trecut. Ca urmare, v-ați retras candidatura, iar CNOS a anunțat că-şi va revedea decizia din 29 noiembrie...
D.T.: Mi-a fost foarte greu să-mi imaginez că va apărea o asemenea situație. Pur și simplu nu mi-am imaginat că au existat astfel de lupte interne în CNOS. Articolele și subiectul despre mine au fost pregătite a doua zi după vot. Judecând după toate, cineva îşi reglează conturile personale cu CNOS și conducătorul său. Aceasta este o poveste veche, din câte înțeleg, dar această situație nu mă preocupă deloc, nu iau partea în ea partea nimănui. Puteam fi susținători în lupta pentru medalii, dar cineva a ales să devină participant la o cursă a gândacilor. Este alegerea lor. De aceea, am scris declarația corespunzătoare către CNOS. Acesta nu este jocul meu, nu intenționez să particip la el. Jocul meu abia începe.
„I.”: Despre planurile în sport vom putea vorbi altă dată, iar acum este mult mai interesant să adresez o întrebare despre trecutul dvs…. Este foarte controversat, judecând după ce s-a scris despre dumneavoastră.
D.T.: Să vorbim despre trecut, sunt de acord. Vom avea timp să vorbim despre viitor – nu mă îndoiesc că nu va fi mai puțin impresionant. Apropo, ca să nu fiu distras mai târziu - în 2019, în 2021 și în 2023, povestea scrisă despre mine în mass-media este un amestec de fapte și speculații. Au fost dintre cei care au „pus ochiul” pe afacerea mea în 2000 și au fost dintre cei care, după cum se spune, „mi-au stors-o” («отжали»). Dintr-un motiv oarecare, au făcut o „senzație” din asta, au deformat faptele și au făcut multe presupuneri. Deși pentru acele vremuri acestea erau istorii destul de obişnuite.
„I.”: Fără să știu care anume sunt speculații sau fapte în biografia dumneavoastă, haideţi să o parcurgem. Deci, probleme cu legea. Ce-i cu istoriile cu condamnarea? Făceaţi afaceri în anii 90, de acolo porneşte ceva?
D.T.: Voi spune aşa: „biografia” mea a fost modelată multă vreme în mass-media conform unorordine și interpretări de la puterile din acea vreme (începutul anilor 2000). Iar detaliile reale se bazează pe întrebări logice.
Vă voi spune pe scurt despre primii mei pași în afaceri. Am crescut într-o familie nu prea bogată, dacă nu chiar săracă. Pe când eram încă la școală, am lucrat cu jumătate de normă într-un „ateliere foto”, apoi mi l-am deschis pe al meu. Ulterior mi-am extins afacerea în România și am fost acuzat că am furat un telefon mobil și că am vândut lucruri dintr-un apartament, pe care, de altfel, l-am închiriat oficial, folosind pașaportul. Ar fi amuzant, dacă această realitate nu ar fi de coșmar. În general, schema era obișnuită la acea vreme - am fost păcălit, afacerea mi-a fost „stoarsă”, apoi am fost dat în judecată. Dar nu m-am frânt, nu m-am dat bătut. Teste de rezistenţă au existat de mai multe ori în viața mea.
„I.”: De asemenea, sunteţi acuzat că aţi evadat din închisoare...
D.T.: Absurd! Am fost eliberat legal, m-am căsătorit imediat și am avut o nuntă. Cine dă o petrecere de nuntă dacă vrea să se ascundă?
„I.”: Apropo, despre nunți. Sunteți acuzat de schimbarea numelor de familie, de numeroase căsătorii...
D.T.: Toată viața mi-am căutat familia și am găsit-o. Cât despre căsătoriile anterioare și schimbarea numelor de familie, au fost motivele mele personale, care nu au nicio legătură cu povestea fictivă din mass-media. Cu siguranță, nu sunt asociate cu dorința de a mă ascunde de cineva.
Este evident că cei care mi-au „creat” artificial biografia în 2019-2021 au o imaginație bolnavă; au intenționat să o satureze cu cele mai ridicole fapte. Este ciudat că încă nu am fost acuzat de asasinarea lui Kennedy. Probabil, singurul lucru care m-a salvat a fost că m-am născut 20 de ani mai târziu, altfel s-ar fi putut întâmpla cu ușurință.
„I.”: Oamenii legii din vreo țară vă acuză de ceva acum?
D.T.: Nu. Nu în nicio țară din lume. În fiecare lună trec prin controlul pașapoartelor de mai multe ori. Serviciile de frontieră și poliția nici în Uniunea Europeană, nici în Ucraina, nici în Moldova nu au întrebări către mine. Nu sunt pe lista de căutați. Acest lucru este confirmat de documente. Ele au fost deja publicate de presa ucraineană și acolo se precizează clar că dosarul împotriva mea este închis din lipsa dovezilor unei infracțiuni. (se ataşează o copie scanată a certificatului de lipsă de condamnări în Republica Moldova și Ucraina)
„I.”: Dacă vorbim despre viitor. Ce veţi face acum? Veți lupta pentru funcţia de la CNOS?
D.T.: Aceasta nu este o chestiune la ordinea zilei. Pentru mine, sarcina principală este să implementez inițiativele pe care le-am planificat. Dacă va fi mai ușor să fac asta cu sau fără CNOS, nu știu încă. Dar și în funcția mea actuală – de președinte al Federației de Biatlon a Republicii Moldova – este loc de activitate pentru mine. În timp ce unii luptă pentru portofolii, noi vom lupta pentru medalii. În momentul de față, acest motto reflectă cel mai exact modulmeu de gândire.
„I.”: Mulțumesc pentru interviu!