BNM A DESFĂŞURAT O CONFERINȚĂ PE TEMA DEZVOLTĂRII SISTEMULUI DE PLĂŢI ÎN ERA TEHNOLOGIILOR DIGITALE
Cele mai bune practici pentru implementarea măsurilor de securitate pentru plățile digitale au fost discutate de participanții la conferința „Alinierea la standardele UE de securitate a plăților în era digitală”, pe care Banca națională a Moldovei (BNM) a organizat-o cu sprijinul Uniunii Europene. După cum relatează „INFOTAG”, vorbitorii la conferinţă și-au împărtășit experiența de utilizare a sistemelor moderne de plată Open banking, au vorbit despre managementul riscurilor și măsurile de protecție împotriva fraudei bazate pe scenarii de inginerie socială.
Salutându-i pe participanții la conferință, guvernatorul BNM, Octavian Armaşu, a spus că, datorită proiectului Twinning, precum și sprijinului partenerilor externi, „sectorul bancar și financiar al Republicii Moldova a înregistrat progrese mari în sistemele de plăți electronice”. În prezent, cu sprijinul acordat BNM de către Banca națională a României (BNM), autoritatea de reglementare din Republica Moldova oferă deja multe servicii în conformitate cu standardele Uniunii Europene.
„Banca oferă un sistem bancar deschis, care face posibilă dezvoltarea unor noi sisteme moderne de plată. Prin utilizarea acestora, cetățenii Republicii Moldova pot efectua rapid, comod și în siguranță plăți în euro”, a spus guvernatorul BNM.
Potrivit lui Armaşu, BNM a dezvoltat prompt sisteme de plată pentru a-i permite economiei să aibă și să utilizeze noi tipuri de plăți.
Secretarul de stat al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Mihai Lupașcu, a atras atenția asupra importanței atragerii jucătorilor mondiali de plăți electronice pe piața din Moldova. Potrivit acestuia, ministerul a elaborat și aprobat Strategia de digitalizare a Republicii Moldova, concepută pentru perioada 2023-2030. Iar în luna martie a acestui an, în Moldova a fost adoptată o lege privind securitatea cibernetică, menită să consolideze protecția datelor cu caracter personal ale cetățenilor la nivel național.
Directorul de departament al BNM Victor Ciubotaru a spus că scopul autorității de reglementare în utilizarea sistemelor electronice de plată nu este doar acela de a se asigura că sectorul bancar și financiar al Republicii Moldova corespunde nivelului țărilor UE, ci și de a asigura nivelul de securitate la utilizarea acestor sisteme la standardele înalte ale UE. Potrivit acestuia, BNM a acordat întotdeauna importanță dezvoltării sistemelor de plăți pentru ca Moldova să nu rămână în urma altor țări în acest domeniu.
„Iar prima decizie a fost luată de bancă în 2010 cu privire la ISO 27 001. Ulterior, în 2017, a fost adoptat un nou regulament EBA, care este încă în vigoare”, a menționat el.
În 2021, BNM a prezentat un proiect al unui nou regulament, iar deja în 2023 a propus o nouă versiune, care ține cont de comentariile și completările participanților la piață.
„Dacă vorbim despre conținutul reglementărilor, instituțiile financiare ar trebui să fie mai responsabile pentru securitatea plăților, precum și pentru păstrarea confidențialității acestora. Noul regulament este mai voluminos, conține 85 de puncte, în timp ce în vechiul erau 22”, a spus Ciubotaru.
Pentru a utiliza toate prevederile și cerințele noului regulament, BNM va aplica diverse perioade - 12, 18 și 24 de luni.
„În lumea în dezvoltare dinamică a digitalizării, luarea în considerare a tuturor tipurilor de riscuri și securitatea plăților este o prioritate și de mare importanță”, a conchis Ciubotaru.
Vicepreședintele sistemului internațional de plăți Mastercard Gokberk Bicakci, din Turcia, a spus că, dacă analizezi plățile electronice, poți ajunge la concluzia că „odinioară erau mai simple, dar acum devin din ce în ce mai complexe”. În opinia sa, participanții la piața plăților electronice trebuie să dispună de servicii de securitate adecvate.
„Pentru că atât tinerii, cât și bătrânii care efectuează plăți electronice pot fi în egală măsură supuși unor atacuri sociale”, a menționat el.
O analiză Mastercard arată că piața sistemului de plăți din Republica Moldova nu este mult diferită de piețele similare din țările europene.
„Republica Moldova se confruntă cu aproape aceleași riscuri de securitate atunci când efectuează plăți digitale”, a spus el, adăugând că Mastercard investește masiv în securitatea plăților, pentru a minimiza toate riscurile.