VICEPRIM-MINISTRUL PENTRU REINTEGRARE CONSIDERĂ CĂ ÎNTÂLNIREA ÎN FORMAT „1+1” A FOST REZULTATIVĂ
Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, consideră că întâlnirea reprezentanților politici ai Chișinăului și Tiraspolului în formatul „1+1” a fost rezultativă. După cum transmite „INFOTAG”, el a declarat acest lucru într-o conferință de presă susţinută înaintea ședinței de guvern de miercuri.
„Nu sunt de acord că întâlnirea s-a încheiat fără rezultate. Sunt rezultate. Aveam îngrijorări că ar putea apărea probleme cu funcționarea celor opt școli cu predare în limba română. Am primit promisiuni de la Tiraspol că nu vor fi create obstacole în activitatea școlilor. Sperăm că această chestiune este închisă. Fermierii din raionul Dubăsari vor continua, de asemenea, să lucreze ca de obicei”, a spus Serebrian.
Potrivit lui, cea mai dificilă problemă care s-a discutat la întâlnirea de la Tiraspol a fost intrarea în vigoare a noului Cod vamal al Republicii Moldova.
„Înainte de aceasta, au existat multe interpretări în presă și nu numai. Poate că au înțeles greșit sau au distorsionat în mod deliberat esența, dar a trebuit să explicăm totul”, a menționat viceprim-ministrul.
El a precizat că nu este vorba despre modificarea regulilor vamale pentru agenții economici din stânga Nistrului - din noul an a intrat în vigoare un nou Cod vamal care a schimbat unele reguli pentru toți agenții economici.
„Noul Cod anulează plățile pentru implementarea procedurilor vamale care erau plătite doar de agenții economici ai regiunii transnistrene. Totodată, au fost introduse taxe vamale pentru toți agenții economici care desfășoară operațiuni de export-import. Dar acestea nu sunt accize, nu sunt TVA, ci taxe. Aceste taxe sunt puțin mai mari decât taxele anterioare pentru procedurile vamale. Dar sunt sume mici. În plus, aceste taxe nu se aplică țărilor cu care Moldova are un regim de liber schimb. Acestea sunt țările Uniunii Europene, CSI, Turcia. Singura țară cu care nu avem un acord de liber schimb (dintre cei zece principali parteneri comerciali) este China”, a spus Serebrian.
Lui i-a fost greu să numească suma pe care firmele din Transnistria o pot plăti drept taxe vamale.
„Nu cunoaştem volumul comerțului în 2024, nu știm cu ce țări vom efectua schimburi comerciale. Dar dacă raportăm noile reguli la situația din 2023, atunci această sumă ar fi de 120 de milioane. Agenții economici din stânga au plătit 70 de milioane de lei pentru procedurile vamale. Adică diferența este de aproximativ 50 de milioane de lei. Aceasta este o sumă mică”, a spus viceprim-ministrul.