Eforturi de promovare a unei lumi multipolare echitabile și ordonate și a unei globalizări economice universale și incluzive
Mi-e teamă că toți cei preocupați de situația internațională au același sentiment, și anume că lumea de azi e un mare haos: e plină de contradicții și dezordine, izbucnind fără încetare conflicte geopolitice și chiar războaie locale. Apar frecvent incidente de tip „lebăda neagră” sau „rinocerul gri” și nu știm ce ne rezervă ziua de mâine. Omenirea se află din nou într-un punct crucial, la intersecția dintre război și pace, confruntare și cooperare, în fața unei alegeri istorice privind direcția pe care o va urma.
În același timp, situația existentă demonstrează din plin faptul că țările lumii împărtășesc un destin comun, viitorul lor este strâns legat, devenind din ce în ce mai mult o comunitate cu destin comun, interconectată și interdependentă. Dezvoltarea Moldovei din ultima perioadă a fost profund afectată de situația internațională și de cea regionale, ceea ce ilustrează pe deplin acest fapt.
Lumea nu se mai poate întoarce la ce a fost, dar este încă neclar încotro se îndreaptă, neexistând un consens clar între țările lumii, în special între marile puteri. Privind spre viitor, bazându-se pe ideea construirii unei comunități cu destin comun pentru omenire, China susține construirea unei lumi caracterizată de pace durabilă, securitate universală, prosperitate comună, deschidere și incluziune, frumusețe și curățenie. Fundamentul acestei viziuni este promovarea multipolarității lumii într-un mod echitabil și ordonat și globalizarea economică universală și incluzivă.
De ce ar trebui să promovăm o lume multipolară, echitabilă și ordonată? Raportul de forțe internaționale evoluează spre o stare de echilibru, cu ascensiunea colectivă a țărilor în curs de dezvoltare și a noilor țări emergente, iar situația în care state individuale sau grupuri compuse din câteva țări monopolizează afacerile internaționale a dispărut pentru totdeauna. Acesta este un fapt și o tendință ireversibilă. Comunitatea internațională trebuie să facă față, să accepte și să gestioneze activ acest proces. Cheia este să ne asigurăm că multipolaritatea devine un proces istoric de unitate în loc de dezbinare, de dialog în loc de confruntare, de cooperare în loc de conflict; să menținem principiul egalității între țări, indiferent de mărime, fără a le împărți pe categorii, să respingem hegemonia și politica de putere, să avansăm efectiv în democratizarea relațiilor internaționale; să renunțăm la practici de „divide et impera” și de obținere a beneficiilor creând contradicții, haos și conflicte, să adoptăm un multilateralism adevărat, fără a forma cercuri exclusiviste restrânse, politici de grup sau confruntări între tabere; să respectăm diversitatea civilizațiilor lumii, fără a trasa linii bazate pe ideologie și valori și să abandonăm orice formă de „excepționalism” și „superioritate”. Promovarea unei multipolarități echitabile și ordonate are ca bază respectarea comună a scopurilor și principiilor Cartei Națiunilor Unite, menținerea în comun a normelor fundamentale ale relațiilor internaționale recunoscute pe scară largă, mai degrabă decât a oricăror altor reguli impuse.
De ce ar trebui să promovăm globalizarea economică incluzivă? Globalizarea este legea și cerința inevitabilă a dezvoltării lumii și a omenirii, o tendință inevitabilă determinată de difuzarea capitalului și a tehnologiei. Dacă globalizarea și legăturile economice sunt politizate și militarizate, acest lucru va aduce doar beneficii proprii, nu le va permite și celorlalți să se dezvolte, încercându-se menținerea permanentă a celorlalte state în partea de jos a sistemului internațional de diviziune a muncii. Prin urmare, anumite țări sunt excluse din procesul de globalizare, împiedicându-le dezvoltarea, ceea ce este cu siguranță împotriva curentului istoriei. China susține ideea că fiecare țară trebuie să-și dezvolte propria economie și, în același timp, să contribuie la extinderea globală și distribuirea echitabilă a „tortului” economic al globalizării, astfel încât diferite țări, clase și grupuri de oameni să poatăîmpărtăși roadele dezvoltării economice și sociale, obținând beneficii reciproce și prosperitate comună; China se opune oricărui tip de unilateralism și protecționism, rezistă la adoptarea standardelor și normelor discriminatorii și exclusive și încurajează respectul reciproc pentru interese și preocupări legitime, menținând astfel vitalitatea și dinamica creșterii economice globale.
China nu este doar un susținător la nivel de principii, ci și un actor activ în practică. China și-a menținut întotdeauna o poziție pașnică, justă și constructivă în fața conflictelor și contradicțiilor internaționale, și a acționat activ pentru a media criza din Ucraina, conflictul israeliano-palestinian și altele. Promovăm activ cooperarea între marile puteri și ne străduim să construim relații stabile și echilibrate cu țările importante. Chinei nu i-a fost niciodată frică de competiție, dar competiția între marile puteri ar trebui să fie „o cursă cu obstacole”, nu un „meci de box”, și cu atât mai puțin „o bătaie în grup”. China, împreună cu celelalte țări membre, a susținut cea mai mare extindere a aderării la BRICS până în prezent, contribuind la consolidarea puterii „Sudului Global”. China a dat un impuls puternic economiei mondiale prin propria sa dezvoltare. Fiind a doua cea mai mare economie a lumii, China contribuie cu peste 30% la creșterea economică mondială de ani de zile, iar construcția comună a inițiativei „O Centură, Un Drum” a devenit un bun public internațional, de larg interes. China rămâne un partener comercial principal cu peste 140 de țări și regiuni, contribuind la progresul comun al țărilor în curs de dezvoltare prin modernizarea industrială, progresul tehnologic și exportul de capital.
Ambiția și obiectivul Chinei sunt mărețe, dar simple, și anume să ofere celor 1,4 miliarde de chinezi o viață mai bună. China este creatorul, beneficiarul și apărătorul ordinii internaționale actuale. Nu caută să schimbe ordinea internațională actuală, și cu atât mai puțin să inițieze o așa-numită nouă ordine. În schimb, prin dezvoltarea sa și colaborarea cu majoritatea țărilor lumii, China intenționează să avanseze construirea unei comunități cu destin comun pentru omenire și să promoveze împreună realizarea unei lumi multipolare echitabile și ordonate, și a unei globalizări economice universale și incluzive.
Chiar dacă situația mondială este complexă și în continuă schimbare, un fapt este cert, și anume că Republica Populară Chineză, în calitate de mare putere responsabilă, va rămâne întotdeauna pe calea corectă a progresului istoric, apărând calea corectă a dezvoltării pașnice și cooperării de tip câștig-câștig. China va contribui la orientarea lumii către un viitor luminos de pace, securitate, stabilitate, prosperitate și progres.