PREȘEDINTELE PARLAMENTULUI A INDICAT PRIORITĂȚILE PARLAMENTULUI PENTRU ANUL 2024
Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a indicat prioritățile legislative pentru anul 2024. Conform informațiilor furnizate de „INFOTAG”, în discursul său de joi, în cadrul primei ședințe a sesiunii de primăvară-vară, el a declarat: „Vrem să facem totul pentru bunăstarea cetățenilor”.
„Cetățenii simt că totul se schimbă în țara noastră, că satele și orașele noastre se transformă. Aceste schimbări au loc în procesul de aderare a Republicii Moldova la UE. Procesul de evaluare a conformității legislației noastre cu normele europene va începe deja în acest luna... Va trebui să lucrăm mult, sunt multe inconsecvențe, dar vrem asta (aderarea la UE) și vom găsi posibilități, timp și energie pentru a merge înainte”, a declarat el.
Grosu a subliniat importanța organizării unui referendum în toamnă privind integrarea europeană a Moldovei.
Președintele Parlamentului a evidențiat și reforma justiției ca „prioritate” pentru Parlament în această sesiune.
„Reforma extinsă a sistemului judiciar va continua, ne aflăm în faza curățării sistemului judiciar de persoanele necinstite sau, cu alte cuvinte, corupte. Pentru acest lucru au fost create mai multe comisii cu participarea experților străini care se ocupă de evaluarea judecătorilor și procurorilor, și în lunile următoare sperăm să finalizăm procesul evaluării externe a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, Consiliului Superior al Procurorilor, Curții Supreme de Justiție, Curților de Apel. Avem nevoie de oameni onești și corecți pentru a avea un sistem judiciar care să lupte împotriva hoților și să lucreze în interesul cetățeanului și al statului”, a spus el.
Printre priorități se numără asigurarea funcționării eficiente a Agenției Naționale de Integritate, modificări ale legii privind declararea averii și intereselor, continuarea „procesului masiv de dereglementare prin reducerea obstacolelor în calea afacerilor”, modificări ale Codului Educației, „îmbunătățirea finanțării proiectelor culturale”. De asemenea, un nou Cod Forestier, modificări ale legislației privind activitatea farmaceutică, schimbări în legislația privind industria electroenergetică.
„Continuăm să lucrăm la agenda securității în colaborare cu partenerii. Obiectivul nostru este clar: să protejăm Moldova, să protejăm toți oamenii care trăiesc în țară, să protejăm democrația, economia, infrastructura, să asigurăm securitatea investițiilor locale și străine”, a concluzionat Grosu.