MOLDOVA ÎNCEARCĂ SĂ GĂSEASCĂ SOLUȚII LA CEREREA RUSIEI PRIVIND DESCHIDEREA SECȚIILOR DE VOTARE PENTRU ALEGERILE PREZIDENȚIALE RUSE - MINISTRUL AFACERILOR EXTERNE
Ministrul Afacerilor Externe Mihai Popșoi a declarat că Moldova încearcă să găsească soluții optime la cererea Rusiei privind deschiderea secțiilor de votare în republică pentru alegerile prezidențiale ruse care vor avea loc în perioada 15-17 martie. Potrivit „INFOTAG”, în timpul unei vizite în România, el a făcut aceste declarații într-un interviu acordat agenției Agerpres.
”Rusia a trimis o cerere în acest sens. Nu am luat încă o decizie finală. Din discuțiile preliminare reiese că deschiderea unei secții la ambasada Rusiei va fi permisă, deoarece este dificil să o interzici atât din perspectiva Convenției de la Viena, cât și din punct de vedere practic. Încercăm să găsim alte soluții. Vom anunța public decizia luată, pentru ca întreaga societate, atât internă, cât și externă, să fie informată", a declarat Popșoi.
La sfârșitul lunii martie, membrul Comisiei Electorale Centrale a Rusiei, Pavel Andreev, a declarat că cel mai probabil va fi deschisă o secție de votare la ambasada Federației Ruse de la Chișinău, dar ”din cauza lipsei diplomaților ruși, există o problemă acută cu votarea în Transnistria”.
După cum a informat anterior „INFOTAG”, la toate alegerile anterioare, Moldova nu a acordat permisiunea de a deschide secții de votare în ”teritoriile necontrolate de autoritățile constituționale - în regiunea Transnistreană”. Cu toate acestea, autoritățile ruse au ignorat acest lucru, deschizând cel mai mare număr de secții de votare pe malul stâng al Nistrului în comparație cu alte țări străine.
La ultimele alegeri pentru Duma de Stat a Rusiei, care au avut loc în 2021, pe teritoriul Moldovei au fost deschise 30 de secții de votare, inclusiv 27 în regiunea transnistreană. La alegerile prezidențiale din Rusia din 2018, au fost deschise trei secții de votare pe malul drept al Nistrului și 24 pe malul stâng. La alegerile pentru Duma de Stat, au votat 57.000 de cetățeni pe toate secțiile din Moldova (inclusiv Transnistria), iar la alegerile prezidențiale - 74.000 de cetățeni.
În anii precedenți, în ambasada Rusiei din Moldova au lucrat mult mai mulți diplomați ruși, care călătoreau pe malul stâng al Nistrului pentru organizarea secțiilor de votare. În august 2023, la decizia MAE Moldova, numărul diplomaților a fost redus la 10 și nu mai mult de 15 angajați tehnici. Atunci au plecat din Chișinău 22 de diplomați și 23 de lucrători tehnici, ale căror poziții au fost reduse.