EBA ESTE GATA SĂ COLABOREZE MAI STRÂNS CU BNM PENTRU A AJUTA ÎN PROCESUL DE INTEGRARE EUROPEANĂ
Asociația Europeană a Băncilor (EBA) este pregătită să colaboreze mai strâns cu BNM pentru a ajuta Banca Națională a Republicii Moldova în procesul de integrare europeană. Conform informațiilor furnizate de INFOTAG din partea serviciului de presă al BNM, aceasta a fost declarația președintelui EBA, José Manuel Campa, într-o întâlnire cu delegația BNM condusă de Anca Dragu la Paris.
În cadrul întâlnirii au fost discutate evenimentele curente din sectorul bancar al țării, precum și prioritățile de reglementare și supraveghere bancară ale BNM din perspectiva procesului de aderare la Uniunea Europeană.
Anca Dragu a apreciat colaborarea cu EBA, exprimând interesul pentru participarea la proiecte destinate țărilor candidate la aderarea UE, pentru consolidarea capacităților BNM ca autoritate competentă în sectorul financiar. Ea a subliniat că BNM este hotărâtă să continue alinierea bazei sale normative și de supraveghere la standardele UE.
„Deoarece echivalența legislației noastre bancare cu legislația UE este foarte importantă pentru progresul în procesul de aderare la Uniunea Europeană, suntem deosebit de interesați de un dialog strâns cu EBA pentru a evalua această echivalență”, a declarat președintele BNM.
Ea a remarcat că sectorul financiar al Moldovei „s-a consolidat semnificativ, în special datorită procesului de integrare europeană”. În acest context, au fost menționate rezultatele proiectului Twinning finanțat de UE pentru consolidarea capacităților instituționale în domeniul reglementării și supravegherii bancare. Sprijinul este acordat de băncile centrale și alte autorități din România, Olanda și Lituania.
INFOTAG: EBA este un organism independent al UE, creat în 2011, cu scopul de a asigura o bază regulamentară și de supraveghere bancară eficientă și consecventă în întregul sector bancar al Uniunii Europene. Face parte din Sistemul European de Supraveghere Financiară (ESFS), iar obiectivele principale sunt menținerea stabilității financiare în UE și asigurarea integrității, eficienței și bunei funcționări a sectorului bancar.