PRIM-MINISTRUL DORIN RECEAN A ENUMERAT MĂSURILE LUATE PENTRU SPRIJINIREA FERMIERILOR ÎN ANII 2023-2024
Prim-ministrul Dorin Recean a enumerat măsurile luate pentru sprijinirea fermierilor în anii 2023-2024. Conform „INFOTAG”, declarațiile au fost făcute miercuri la o conferință de presă în urma ședinței cabinetului de miniștri, în contextul protestelor fermierilor care au ajuns până la blocarea punctelor de trecere la frontiera cu România.
„Suntem într-un dialog constant cu reprezentanții sectorului agricol, deoarece dorim să investim și să-l facem profitabil. Există în total 30 de asociații (de fermieri) - vorbim cu toți. Cele mai multe întâlniri le-am avut eu și vicepremierul Bolea cu una dintre asociațiile producătorilor de cereale. Într-adevăr, în perioada 2022-2023, prețurile la motorină și îngrășăminte au crescut... Au existat și alte crize în această perioadă, iar guvernul s-a angajat să găsească resursele necesare pentru a rezolva problema măcar parțial”, a spus premierul.
El a enumerat măsurile luate de autorități: „guvernul a alocat aproape 6 miliarde de lei sectorului agricol (în ultimii ani)”. În 2023, „2061 de producători (de cereale) au primit 1240 de lei pe hectar, în total 200 de milioane de lei (compensație pentru pierderi - „N. ”)”. În plus, conform spuselor sale, au fost plătiți 140 de milioane de lei unui număr de peste 3000 de fermieri ca compensație TVA pentru motorina utilizată.
„Așa cum au cerut fermierii în 2023, au fost impuse măsuri restrictive asupra importului de cereale, în primul rând din Ucraina”, a spus Recian, adăugând că s-a asigurat și un tranzit „mai flexibil” al cerealelor ucrainene prin Moldova către vest, pe calea ferată.
Recian a declarat că, pe tot parcursul anului 2023, statul a subvenționat agricultura cu 1,6 miliarde de lei, iar cu toate programele de sprijin, aproximativ 2 miliarde de lei.
„În 2024, intenționăm să acordăm subvenții în valoare de 1,7 miliarde de lei. De asemenea, vom lua un împrumut de 1,5 miliarde de lei pentru a acorda granturi, de exemplu, 1 miliard de lei va merge către creșterea animalelor și horticultură, industrii cu o mare valoare adăugată. Încă 500 de milioane din această sumă vor merge către reabilitarea sistemelor de irigații”, a spus el.
Recean a subliniat că până la mijlocul lunii februarie au fost deja acordate 361 de milioane de lei sub formă de subvenții pentru agricultori.