PARLAMENTUL A APROBAT DENUNȚAREA A TREI ACORDURI SUPLEMENTARE SEMNATE DE MOLDOVA ÎN CADRUL CSI
Parlamentul a aprobat joi, în prima lectură, denunțarea a încă trei acorduri suplimentare semnate de Moldova în cadrul CSI. Conform ”INFOTAG”, decizia a fost luată de deputații partidului aflat la putere ”Acțiune și Solidaritate” (PAS). Deputații din opoziție au insistat asupra excluderii acestor chestiuni din ordinea de zi, dar propunerile lor nu au fost susținute.
Este vorba despre denunțarea acordului ”Privind principiile asigurării forțelor armate ale statelor CSI cu tehnică, mijloace materiale, organizarea activității întreprinderilor de reparații, activitățile de cercetare științifică și de proiectare experimentală (Minsk, 14 februarie 1992)”; Acordului ”Cu privire la cooperarea în asigurarea material-tehnică a autorităților competente care luptă împotriva terorismului și a altor manifestări violente de extremism (Așgabat, 5 decembrie 2012)"; Acordului ”Cu privire la grupurile de observatori militari și forțele colective pentru menținerea păcii în cadrul CSI (Kiev, 20 martie 1992)”, și protocolului aferent acestuia.
Directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) Alexandru Musteață a subliniat că acordul referitor la combaterea terorismului se referă exclusiv la aspecte tehnice și nu va afecta colaborarea și sfera de combatere a terorismului.
„Acest acord se referă doar la achiziționarea / vânzarea de echipamente speciale și nu va afecta în niciun fel sfera de combatere a terorismului”, a declarat el.
De asemenea, a subliniat că „documentul nu este funcțional și Moldova nu a obținut niciun beneficiu din acțiunile acestui document”.
Deputatul PAS, Mihail Druță, a exprimat îngrijorarea cu privire la semnarea acestor documente în 1992. A reamintit că la aderarea la CSI, președintele Moldovei, Mircea Snegur, a făcut o rezervă oficială conform căreia în cadrul CSI Moldova nu va participa la discuții privind probleme militare și politice și nu va semna documente în aceste domenii.
„Timp de peste 30 de ani, aceste documente nu au fost aplicate, Moldova nu le-a folosit. În plus, dacă apare nevoia de colaborare în astfel de chestiuni, avem acorduri bilaterale semnate cu Ucraina, Belarus și alte țări”, a subliniat Druță.
În ianuarie 2024, guvernul Moldovei a anunțat că autoritățile au identificat 119 acorduri în cadrul CSI care nu prezintă nicio valoare pentru Moldova. Au fost începute procedurile pentru denunțarea a 79 dintre ele. În 2023, parlamentul a denunțat deja 55 de acorduri în cadrul CSI, iar pentru 36 dintre acestea a fost convenit cu secretariatul Comunității întreruperea tuturor efectelor juridice ale acordurilor. În total, Moldova a semnat 282 de acorduri diferite în cadrul Comunității.