PARTIDUL „MIȘCAREA ALTERNATIVĂ NAȚIONALĂ” (MAN) A CERUT CENTRUL NAȚIONAL ANTICORUPȚIE (CNA) SĂ VERIFICE LEGALITATEA LICITAȚIEI PENTRU ÎNCHIRIEREA SPAȚIILOR COMERCIALE DIN AEROPORTUL CHIȘINĂU
Partidul „Mișcarea Alternativă Națională” (MAN) a cerut Centrului Național Anticorupție (CNA) să verifice legalitatea licitației pentru închirierea spațiilor comerciale din Aeroportul Chișinău.
Potrivit INFOTAG, marți, liderii formațiunii, viceprimarul Chișinăului, Irina Gutnic, și deputatul parlamentului, Gaik Vartanyan, au transmis declarația la cancelaria CNA.
Potrivit deputatului, guvernului PAS nu-i place deloc faptul că s-au descoperit multe încălcări în pregătirea concursului.
„La o recentă ședință a parlamentului, când premierul Recean a venit cu un raport despre ”succesele” cabinetului său, am adresat întrebarea: ”De ce pot participa la licitație doar companii din UE?”. Nu a răspuns. Aceeași întrebare mi-au pus-o cunoscuții mei din SUA, care sunt de mult timp în afacerile aeroportuare. Și aceasta nu este o întrebare fără rost. Este o problemă a investițiilor în Moldova și a imaginii acesteia”, a declarat el.
În înțelegerea deputatului, autoritățile țării „au promis transferul spațiilor comerciale din aeroport unei companii franceze”.
„Totul trebuie făcut legal. Și dacă nu este așa, cei care spun că se poate face așa ceva în cadrul parcursului spre UE – mint. Și trebuie să răspundă pentru aceasta un ministru anume: fie Andrei Spînu, fie Dumitru Alaiba. Orice funcționar care a ”trucat” licitația pentru o anumită companie trebuie să fie demis”, a spus Vartanyan.
La 4 martie, aeroportul a anunțat o nouă licitație pentru închirierea spațiilor în zona Duty Free. Durata închirierii este de trei ani. Antreprenorii pot depune documentele între 11 și 25 martie. Cererile lor vor fi studiate între 26 și 28 martie, iar rezultatele licitației vor fi anunțate pe 29 martie.
În ianuarie 2024, aeroportul a anunțat prima licitație. După aceea, politicienii din opoziție și experții au declarat că licitația reprezintă o schemă de alienare ilegală a activelor profitabile ale statului, iar condițiile licitației au fost astfel stabilite încât să poată fi câștigată de o anumită companie.