Australia salută noua "stabilitate" în relaţiile, mult timp tensionate, cu China
Australia a salutat miercuri noua "stabilitate" în relaţiile sale, mult timp tensionate, cu Beijingul în timpul unei vizite la Canberra a ministrului chinez de externe Wang Yi, relatează AFP.
Şeful diplomaţiei chineze a început miercuri o vizită în Australia, prima sa deplasare în această ţară din 2017, marcând o detensionare a relaţiilor dintre cele două ţări, după ani de dispute şi represalii comerciale.
Ministrul australian de externe Penny Wong a subliniat, după o întrevedere cu omologul său, că este esenţial să recunoaştem "amploarea progresului pe care l-am făcut în scurt timp", salutând "stabilitatea" regăsită între Beijing şi Canberra.
Eforturile recente de restabilire a relaţiilor "au spart gheaţa", permiţând unei "încrederi reciproce" şi unei "bune dinamici" să se instaleze, a admis ministrul chinez.
"Cel mai important lucru este să perseverăm în căutarea unui teren comun", a subliniat el.
Dna Wong a făcut, totuşi, aluzie la câteva elemente persistente de tensiune, ridicate în timpul întâlnirii lor.
"Am discutat despre condamnarea lui Yang Hengjun. I-am spus ministrului de externe că australienii au fost şocaţi de sentinţa care a fost pronunţată" împotriva sa, a spus ea.
Scriitorul şi academicianul sino-australian Yang Hengjun, cunoscut şi sub numele de Yang Jun, încarcerat în China din 2019, a fost condamnat la moarte cu suspendare în această ţară pentru acuzaţii de spionaj pe care el le contestă.
"Am exprimat îngrijorările Australiei cu privire la drepturile omului, în special în Xinjiang, Tibet şi Hong Kong", a adăugat Wong.
Hong Kong a adoptat marţi o nouă lege privind securitatea naţională care prevede închisoarea pe viaţă pentru infracţiuni precum trădarea sau insurecţia, care a stârnit îngrijorarea ţărilor occidentale.
Protestatari s-au adunat în faţa parlamentului Australiei în timpul întâlnirii, acuzând China de încălcari ale drepturilor omului.
Relaţiile dintre China şi Australia s-au deteriorat în 2018, când Canberra a exclus gigantul de telecomunicaţii chinez Huawei din reţeaua sa de telefonie 5G din motive de securitate.
Beijingul a criticat, de asemenea, Canberra pentru raidurile poliţiei la domiciliile unor jurnalişti chinezi aflaţi în Australia, efectuate în cadrul unei anchete privind o potenţială campanie de influenţă.
Canberra a iritat apoi Beijingul, în 2020, prin solicitarea unei anchete internaţionale privind originile pandemiei de COVID-19, începute în China, un demers pe care Beijingul l-a denunţat ca fiind politic.
Ca răspuns, Beijingul a impus taxe vamale ridicate pentru numeroase exporturi australiene, inclusiv carne, vin şi orz, şi a oprit importurile de cărbune.
Majoritatea acestor bariere au fost ridicate treptat pe măsură ce relaţiile s-au îmbunătăţit între cele două ţări, deşi restricţii rămân la exporturile de vinuri australiene către China, anterior o destinaţie majoră de export pentru Canberra.