ÎN CEL DE-AL DOILEA FORUM CAPITAL-BRIDGE AU PARTICIPAT 450 DE ABONAȚI
Mai mult de 450 de abonați au participat miercuri la forumul Capital-Bridge de la București, care a fost organizat pentru a doua oară de cea mai mare bancă din Moldova, MAIB, împreună cu Bursa de Valori din România. Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta a declarat în timpul unei conferințe online președintele MAIB, Gheorghii Shagidze.
„Republicii Moldova îi este oferită o șansă uimitoare, care apare o dată la 100 de ani - integrarea în Uniunea Europeană. Experiența altor țări arată că pe parcursul integrării, economiile acestor state s-au dezvoltat și au crescut rapid, ceea ce a fost susținut de un flux de investiții și de sprijinul financiar al țărilor UE”, a subliniat Shagidze.
Bancherul a remarcat că în prezent PIB-ul pe cap de locuitor al Moldovei este mic, fiind de câteva ori mai mic decât cel al statelor membre UE.
„Odată cu integrarea în UE, nivelul de trai al cetățenilor Moldovei va crește, apropiindu-se de cel al statelor europene. Pentru investitori, acest lucru înseamnă că rentabilitatea capitalului investit în economia moldovenească va fi semnificativă”, a subliniat managerul.
Referindu-se la perioada de listare a acțiunilor MAIB pe Bursa de Valori din București, Shagidze a declarat că odată cu prezența în listarea celei mai mari bănci din Moldova, interesul investitorilor pentru aceasta va crește semnificativ, aceștia fiind interesați să investească sume mari în alte active moldovenești atractive.
„Republicii Moldova îi este oferit un mare avantaj - posibilitatea de a accesa piața de capital din România. Această țară este pregătită să-și deschidă piața de capital pentru companiile moldovenești în mod necondiționat, care în prezent nu au acces la capital, în afara creditelor bancare”, a declarat Shagidze, dând exemplul reușit al accesului pe piața de capital din România a grupului de companii Purcari.
Bancherul nu a precizat termenii listării publice inițiale a băncii, afirmând că, având în vedere baza legală corespunzătoare din țară, acest lucru necesită între nouă și doisprezece luni.
El a exprimat speranța că, odată cu accelerarea integrării Republicii Moldova în UE, legislația națională va fi aliniată cu standardele și normele UE, ceea ce va necesita creșterea ponderii substanțiale a capitalului băncilor moldovenești, care în prezent este de 1%.
În răspuns la întrebarea corespondentului INFOTAG despre cât de atractivă este pentru investitorii străini rentabilitatea pe care o demonstrează băncile din Moldova în general și MAIB în special, Shagidze a declarat că activul băncii a stârnit interesul a câtorva companii financiare bine-cunoscute la nivel mondial, care se află în topul celor mai mari zece investitori.
„Din motive complet clare, nu le pot enumera, dar în cadrul forumului Capital-Bridge, am avut întâlniri cu reprezentanții a trei dintre aceste companii”, a spus președintele MAIB.