MINISTRUL ENERGIEI, VICTOR PARLICOV: MOLDOVA VA CUMPARA GAZ UNDE VA AVEA CONDIȚII MAI AVNTAJOASE
Ministrul Energiei al Moldovei, Victor Parlicov, a declarat că începând cu 1 mai, Moldova va cumpăra gaz acolo unde vor fi propuse condiții mai avantajoase. potrivit INFOTAG, ministrul a făcut această declarație miercuri seara în cadrul emisiunii „Noua săptămână cu Anatolie Golea” la postul de televiziune TV8.
„La sfârșitul lunii aprilie expiră contractul dintre Moldovagaz și Energocom. Contractul a fost semnat la ordinul Comisiei Naționale pentru Situații de Urgență, în condițiile stării de urgență. După expirarea contractului, vom trece la condițiile de piață în livrările de gaz - vom cumpăra gaz la cele mai avantajoase prețuri”, a declarat ministrul.
Potrivit ocicialului, compania Moldovagaz va trebui să facă o cerere de ofertă la bursă.
„Avem deja o filială a Bursei de Mărfuri din România. Testele au fost efectuate, platforma funcționează ca o piață de gaz obișnuită. La sfârșitul lunii aprilie, Moldovagaz ar trebui să facă o cerere pe bursă cu o limitare de preț, luând în considerare prețul Gazpromului pentru luna mai, care va fi cunoscut până atunci. Pe baza ofertelor, se vor face achiziții. Dacă Gazpromul va fi mai ieftin, atunci în perioada mai-septembrie putem achiziționa o parte din gazul furnizat de Gazprom”, a spus Parlicov.
Parlicov a amintit că acest lucru este posibil doar în perioada caldă a anului, deoarece „Gazpromul” a redus unilateral livrările de gaz la 5,7 milioane de metri cubi pe zi și până acum toată această cantitate este consumată de stânga Nistrului.
Răspunzând la întrebările jurnaliștilor, ministrul a remarcat că „totul depinde de prețul și volumul de gaz, dar nu există alte interdicții pentru achiziționarea gazului rusesc”.
„Este clar că există o problemă politică legată de războiul din Ucraina. Vreau să clarific acest lucru: până în acest moment, Uniunea Europeană nu a impus sancțiuni împotriva gazului rusesc. Unele state ale UE au impus, însă per general UE a decis că până în 2027, gazul rusesc va fi livrat în Europa. Plecând de la acest lucru – Moldova poate lua decizia politică de a renunța la gazul rusesc. Dar o astfel de decizie poate fi luată doar de parlament, în afara legislației în domeniul energiei. - Parlamentul. Până atunci, când acest lucru nu se întâmplă, legislația ne permite să cumpărăm gaz acolo unde este mai ieftin”, a subliniat Parlicov.