ANALISTUL POLITIC ANATOL ȚĂRANU CONSIDERĂ CĂ ESTE NECESARĂ ADOPTAREA UNUI NOU STATUT PENTRU GĂGĂUZIA, CARE AR TREBUI SĂ FIE SUPUS UNUI REFERENDUM.
Analistul politic Anatol Țăranu consideră că este necesară o nouă lege privind statutul autonomiei Găgăuziei, care ar trebui adoptată prin referendum. Potrivit INFOTAG, acest lucru a fost afirmat de el în timpul emisiunii „Noua săptămână cu Anatol Golea” la postul TV8.
„Legea actuală privind statutul ATU Găgăuzia a fost adoptată în 1994. Nu este un secret pentru nimeni că a fost adoptată în anumite circumstanțe, sub presiunea Rusiei. La acea vreme, acest lucru părea acceptabil, mulți salutau o astfel de soluție la conflictul apărut în sudul Moldovei. Timpul a arătat că legea este departe de a fi perfectă. Acum ne confruntăm cu probleme care sunt generate inclusiv de această lege”, a spus Țăranu.
Referindu-se la imperfecțiuni, el a remarcat în primul rând „dreptul la autodeterminare al Găgăuziei în caz de pierdere a suveranității Moldovei”.
„În ce fel este posibilă această „autodeterminare”?! În cazul unirii a Moldovei cu România?! Să presupunem că se va întâmpla o astfel de unire. Și în acest caz, în interiorul teritoriului țării, fără granițe externe, se va produce „autodeterminarea” teritoriului a trei raioane care sunt deficitară și nu au nicio șansă de a supraviețui independent?! Este o absurditate care a fost impusă atunci de Rusia”, consideră expertul.
Potrivit lui, o altă eroare a fost poziția legii conform căreia guvernatorul Găgăuziei devine automat membru al guvernului.
„Peste tot în lume, guvernele sunt o emanare politică a voinței cetățenilor: parlamentul ales formează guvernul. Cum poate actualul guvernator al Găgăuziei, care sprijină deschis agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și participă la întâlniri la Moscova, să reprezinte guvernul pro-european al Moldovei?!”, s-a întrebat Țăranu.
Analistul polictic a dat exemplul excluderii primarului Chișinăului din componența guvernului până în 2007, când acesta devenea automat membru al guvernului.
„Și acest lucru a fost posibil până când nu au existat conflicte politice între guvern și primăria Chișinăului. Și atunci, în timpul guvernării comuniștilor, când primarul din Chișinău a fost ales din partea Partidului Liberal, legea a fost modificată și el a fost exclus din componența guvernului”, a amintit politologul.
Țăranu a declarat că o soluție la probleme ar putea fi o nouă lege privind statutul Găgăuziei.
„Trebuie să fie elaborată luând în considerare greșelile comise, precum și opiniile părților și recomandările experților”, a subliniat Țăranu.