EXPERTUL: FORMATUL „5+2” TREBUIE ÎNGROPAT, ȘI RUSIA TREBUIE EXCLUSĂ DIN ORICE NEGOCIERI REFERITOARE LA SOLUȚIONAREA CONFLICTULUI DIN TRANSNISTRIA
Formatul „5+2” trebuie uitat și îngropat, iar Rusia trebuie exclusă din orice format de negocieri referitoare la soluționarea conflictului transnistrean. Conform „INFOTAG”, acest lucru a fost declarat de către principalul analist politic al Fundației Jamestown (Jamestown Foundation - SUA), Vladimir Socor.
În emisiunea „O nouă săptămână cu Anatolie Golea” de la TV8, Socor a subliniat că „nu numai Moldova, ci și partenerii internaționali, în primul rând Statele Unite, ar trebui să uite și să „îngroape” formatul „5+2”.
„Deoarece Ucraina și Rusia sunt mediatorii în acest format, la fel ca și OSCE, iar SUA și UE - observatorii, astfel, Vestul joacă un rol mai mic (în acest format de negocieri). Acest format este dezechilibrat, țările vestice nu pot influența deciziile luate, ci doar să comenteze deciziile altora… Rusia și Ucraina sunt într-o poziție mult mai puternică decât țările occidentale. Și acest lucru nu este permis, în situația Moldovei, care dorește să se integreze în UE”, a spus Socor.
Totodată, el consideră că acordarea unui statut special Transnistriei este „un proiect exclusiv rusesc” pentru a dezorganiza Moldova și alte țări post-sovietice.
„Rusia avea un proiect de statut special și pentru Nagornyi-Karabah, pentru Abhazia și Osetia de Sud, pentru așa-numitele „Republica Populară Donetsk” și „Republica Populară Lugansk” în componența Ucrainei. Toate aceste idei au eșuat. Transnistria a rămas ultimul proiect „viu”. Dar nu are dreptul la viață, deoarece scopul acestui proiect al Rusiei este destabilizarea Moldovei din interior, blocarea proceselor politice din Moldova prin intermediul Transnistriei”, a subliniat Socor.
Potrivit expertului, acordarea unui statut special va necesita modificarea Constituției RM și astfel „va fi creat un mecanism permanent pentru blocarea” proceselor din Moldova. De asemenea, Socor menționează că Moscova impune și condiții politice - neutralitate permanentă a Moldovei, ceea ce îi va nega posibilitatea de a se integra în UE.
„În acest caz, Rusia va deveni garantul respectării statutului special al Transnistriei. Și asta înseamnă că Kremlinul va avea un instrument permanent pentru a interveni în afacerile interne ale Moldovei, Rusia va deveni arbitru în orice dispută între Tiraspol și Chișinău”, a spus expertul.
El consideră că Rusia ar trebui exclusă din orice variantă posibilă de negocieri referitoare la problemele interne ale Moldovei.
„Rusia nu trebuie să aibă dreptul să participe la formarea sistemului constituțional al oricărei țări, inclusiv a Moldovei, care intenționează să se integreze în UE. Rusia nu trebuie să fie admisă nici în problemele formării politice, nici în furnizarea de garanții de securitate, dacă vorbim despre o țară care vrea să se integreze cu Vestul. Rusia, ca garant și integrare în UE, sunt două lucruri contradictorii”, a subliniat Socor.