MINISTRUL ENERGIEI A PREZENTAT REZULTATELE VIZITEI ÎN SUA: MOLDOVA ARE ȘANSE SĂ DEVINĂ PARTE A PIEȚEI EUROPENE DE ENERGIE PÂNĂ ÎN 2029
Moldova are șanse să devină parte a pieței europene de energie până în 2029. Conform INFOTAG, acest lucru a fost declarat de ministrul energiei, Victor Parlicov, într-o conferință de presă, dedicată vizitelor sale în SUA și Emiratele Arabe Unite.
Ministrul a vorbit despre întâlnirile avute la Ministerul Energiei al SUA, Departamentul de Stat și USAID. A subliniat că a informat partenerii americani despre progresele Moldovei în domeniul energetic în ultimul timp: despre diversificare, despre faptul că „Moldova nu poate fi șantajată, a devenit mai flexibilă și poate asigura atât electricitate, cât și gaz din surse diferite”.
„Ne aflăm într-o situație mult mai bună în ceea ce privește securitatea energetică (decât înainte - „I.”)”, a subliniat Parlicov, adăugând că „a mulțumit poporului american pentru ajutorul fără precedent în valoare de 300 de milioane de dolari”, din care 80 de milioane au fost deja utilizate pentru compensații, iar 220 de milioane vor fi investite în infrastructura critică, pentru ca „Moldova să devină parte a pieței europene de energie”.
Ministrul a declarat că pe 30 aprilie va semna un Memorandum cu USAID, pentru ca o parte din acești 220 de milioane să fie direcționați către finanțarea a treia linie de înaltă tensiune care leagă Moldova și România.
„Toate acestea se fac pentru ca până în 2029 - până la aderarea la Uniunea Europeană, să devenim parte a pieței unice a UE. Avem toate posibilitățile și șansele”, a spus oficialul.
De asemenea, Parlicov a avut întâlniri cu reprezentanții instituțiilor financiare internaționale - Bank of America și altele. A declarat că a discutat propuneri care vor permite îmbunătățirea ratingului de credit al Moldovei și accesul la noi instrumente financiare.
Ministrul a vorbit despre întâlnirile cu companiile active pe piața gazelor naturale lichefiate (GNL), le-a vorbit despre posibilitățile coridorului vertical Grecia-Bulgaria-Ungaria-România-Moldova, care ar putea înlocui gazul „Gazprom”, având în vedere potențialul depozitelor de gaz din Ucraina. De asemenea, ministrul a discutat despre finanțarea proiectelor de „energie verde” în Moldova.