ADECVENȚA DE CAPITAL A BĂNCILOR DIN MOLDOVA ESTE DE DOUĂ ORI MARE DECÂT ÎN ȚĂRILE UE – PARTENER AL FONDULUI HORIZON CAPITAL (SUA)
Suficienta capitalului in bancile comerciale din Moldova este de doua ori mai mare decat in tarile UE, a declarat Vasily Tofan, senior partner al fondului de investitii Horizon Capital (SUA), membru al Consiliului de Administratie al bancii maib. Într-un interviu acordat agenției Infotag, el a spus că ponderea capitalului propriu al băncilor în sistemul bancar al Republicii Moldova este de aproximativ 30%.
„Acest lucru este aproape de două ori mai mare decât media în țările europene. Dar trebuie să recunoaștem că cerințele reglementatorului pentru capital variază de la bancă la bancă. De exemplu, pentru maib 18%”, a subliniat el.
Ca una dintre cauzele capitalizării ridicate, investitorul a menționat plata dividendelor acționarilor, care până recent Banca Națională nu a recomandat-o, susținând că băncile ar trebui să acumuleze un „grăsime” suplimentară.
„Dar acumularea excesivă de grăsime ne costă pe toți mai mult. Deoarece „capitalul în plus” este capital înghețat, care nu este suficient utilizat în economie, ceea ce face resursele să devină mai scumpe pe piață”, a remarcat Tofan.
Potrivit expertului, orice investitor se uită la sectorul bancar al Moldovei și se gândește: „Băncile din Republica au o rentabilitate a capitalului (ROE) de 16%”.
La întrebarea dacă este mult sau puțin, Tofan a declarat: costul capitalului pentru Moldova depășește 20%.
„Dacă este de 25%, iar ROE real este de 16%, iar în România, unde costul capitalului este mai mic, iar ROE-ul băncilor este de 21%, atunci, bineînțeles, investitorul va merge în România, nu în Moldova”, a concluzionat Tofan.