MINISTRUL AGRICULTURII SPUNE CĂ ACORDURILE PRIVIND ZONA DE LIBER SCHIMB SUNT FAVORABILE PENTRU MOLDOVA
Viceprim-ministrul, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, consideră că acordurile privind zonele de comerț liber, pe care Moldova le-a semnat cu alte țări, sunt favorabile pentru republică. După cum relatează INFOTAG, Bolea a declarat acest lucru în cadrul emisiunii „Săptămâna Nouă cu Anatolie Golea” de la postul TV8.
Răspunzând la întrebări, Bolea a subliniat că în nici un caz nu trebuie să renunțăm la acordurile de liber schimb care sunt în vigoare cu țările CSI, cu Uniunea Europeană, precum și cu Turcia și o serie de alte țări.
„Închiderea zonei de liber schimb și a pieței moldovenești ca o măsură „protecționistă” pentru a proteja, așa cum propun unii, fermierii de infestarea cu produse străine, este un non-sens care va duce doar la uciderea producătorilor agricoli autohtoni”, a spus Bolea.
Comentând propunerea asociației „Forța Fermierilor”, care a sugerat anul trecut închiderea pieței moldovenești pentru cereale și floarea-soarelui din Ucraina, urmând exemplul unor țări din UE, el a amintit că Republica Moldova a impus restricții și licențe în octombrie 2023, când au recurs la acestea România, Slovacia, Ungaria și Polonia.
„Nu puteam să închidă piața. În primul rând, Republica Moldova nu este membră a Uniunii Europene. Și în al doilea rând - și acesta este cel mai important - Moldova este un exportator de produse agricole. Iar noi vom avea numai de pierdut din urma închiderii pieței”, a declarat vicepremierul.
Bolea a amintit că majoritatea produselor agricultorilor moldoveni sunt exportate.
„În procente, este vorba de până la 70 la sută. Noi nu suntem o țară importatoare, suntem exclusiv o țară exportatoare. Iar închiderea pieței, așa cum propun unii tovarăși, îi omoară pe producătorii noștri agricoli. Din cele 81.000 de tone de rapiță produse în 2023, toate au mers la export. Din cele 800.000 de tone de floarea-soarelui, până la 335.000 de tone au fost vândute pe piața internă, restul au mers la export. Și s-a dus la un preț foarte avantajos. Noi consumăm 320.000 de tone de cereale pe plan intern, în timp ce anul trecut am produs 1,5 milioane de tone. Am exportat 1 milion de tone de cereale moldovenești și aproape 2 milioane de tone de porumb în România, în condițiile în care consumul intern nu se apropie nici măcar de jumătate din această cifră. În plus, uleiul care a fost prelucrat a mers și el la export. La fel și sucurile făcute din mere”, a spus Bolea.
Întrebat despre acțiunile Rusiei, care încalcă acordurile privind zona de liber schimb și impune un embargo asupra produselor moldovenești, el a spus că „acestea sunt acțiuni politice”.
„Nu discutăm acum aceste probleme la nivelul conducerii. Există discuții doar la nivelul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) și al Rosselkhoznadzor. Toată lumea înțelege care este situația și care sunt motivele acesteia. A fost lansat procesul de denunțare a acordurilor din cadrul CSI. Acesta nu a afectat agricultura, deoarece Moldova este implicată în 26 de acorduri în acest domeniu. Toate sunt de natură tehnică, sunt legate de certificarea, calitatea și standardele produselor”, a declarat vicepremierul.
El a subliniat că Moldova depune acum eforturi pentru a semna noi acorduri de liber schimb cu alte țări, inclusiv cu țările CSI pe bază bilaterală.
„De asemenea, ne străduim să semnăm acorduri cu India și Egipt, unde am putea exporta merele noastre. Dar Moldova este un partener foarte „mic” pentru ei, nu sunt foarte interesați să semneze acordul”, a recunoscut Vladimir Bolea.