BANCA MONDIALĂ PREVEDE CĂ DATORIA MOLDOVEI VA SCĂDEA SUB 30% PÂNĂ ÎN 2033
Banca Mondială (BM) prognozează că în 2033 datoria Moldovei în raport cu PIB-ul va scădea sub 30% (în prezent aproape o treime). Acest lucru se menționează în raportul periodic al BM „Perspectivele economice ale Republicii Moldova”, prezentat miercuri jurnaliștilor de la Clubul presei economice din Chișinău.
Analiza comună a sustenabilității datoriei pentru anul 2023, realizată de Fondul Monetar Internațional și BM, clasifică Republica Moldova drept o țară cu un risc scăzut de stres al datoriei externe.
„Datoria publică a Republicii Moldova este considerată sustenabilă, iar capacitatea de gestionare a datoriei este evaluată ca fiind „puternică”. Deși atenuarea necesită o finanțare sporită pentru consecințele economice și umanitare ale războiului din Ucraina și pentru necesitățile de cheltuieli pe termen mediu”, se arată în studiul băncii.
BM notează că producția agricolă a Moldovei a crescut cu 11,6% în ianuarie-martie 2024. În același timp, inflația medie din republică a încetinit semnificativ: de la 28,7% în 2022 la 13,4% în 2023. Acest lucru a fost cauzat de scăderea prețurilor la mărfuri și de politica monetară strictă.
„După ce a atins un vârf de 34,6% în octombrie 2022, inflația a scăzut rapid în 2023. Această tendință a fost determinată de cererea internă modestă și de scăderea prețurilor la energie și alimente, influențată în continuare de o recoltă bună, de ajustarea la timp a politicii monetare și de aprecierea monedei naționale”, se arată în document.
Aprecierea leului a redus costul importurilor, care a crescut după impactul inițial al invaziei Rusiei în Ucraina.