PROFITUL MAIB ÎN PRIMUL TRIMESTRU AL ANULUI 2024 A AJUNS LA DE 349 MLN. LEI
Cea mai mare instituție financiară din Moldova, maib, și-a majorat profitul net în ianuarie-martie 2024 cu 49,8 la sută față de trimestrul precedent. Consiliul de administrație al băncii a declarat corespondentului INFOTAG că cifra profitului a ajuns la 349 milioane de lei (18,1 milioane de euro).
Veniturile nete din dobânzi ale băncii au crescut cu 4,6% în comparație cu trimestrul patru din 2023, deoarece marja netă de dobândă s-a stabilizat, iar portofoliul de credite al băncii a crescut semnificativ.
„Veniturile băncii noastre înregistrează o creștere atât în primul trimestru al anului 2024, cât și la nivel anual, deoarece marjele nete de dobândă s-au stabilizat. Observăm semne încurajatoare de redresare în ceea ce privește creditele de consum și cele ipotecare. Unul dintre cele mai importante momente ale primului trimestru a fost semnarea unui împrumut de 50 de milioane de euro cu Banca Europeană de Investiții. Acesta ne va permite să atragem o sursă stabilă de finanțare pe termen lung pentru a ne susține activitatea”, a declarat președintele Consiliului de administrare al băncii, Giorgi Shagidze.
Shagidze a atras atenția asupra creșterii semnificative demonstrate de aplicația mobilă a maibank.
„Numărul de utilizatori a înregistrat o creștere de 37% în comparație cu 2023. în același timp, mă bucur că Consiliul de Administrație al băncii mi-a prelungit mandatul de președinte al maib. Mulțumesc personalului dedicat și clienților loiali ai băncii care continuă să ofere rezultate financiare bune”, a declarat președintele maib.
După cum a relatat anterior INFOTAG, maib a obținut un profit net de 1,2 miliarde lei pentru 2023, obținând o rentabilitate a capitalului (ROE) de peste 17%. Rentabilitatea activelor s-a situat la 2,6%. În acest an, banca intenționează să pună în aplicare decizia aprobată de acționari de a utiliza o parte din profit (240-250 milioane de lei) pentru achiziționarea de acțiuni proprii, care vor fi folosite pentru a recompensa managerii băncii. Este vorba despre cumpărarea a 3-5% din acțiuni.