PARLAMENTUL STABILEȘTE DATA DE 20 OCTOMBRIE PENTRU REFERENDUMUL CONSTITUȚIONAL PRIVIND INTEGRAREA REPUBLICII ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ
Parlamentul Republicii Moldova a stabilit pentru 20 octombrie referendumul constituțional privind integrarea republicii în Uniunea Europeană. După cum relatează INFOTAG, pentru această decizie au votat joi seara 56 de deputați din partea partidului de guvernământ „Acțiune și Solidaritate” (PAS).
Blocului Comuniștilor și Socialiștilor și deputații independenți din fostul partid Șor (declarat neconstituțional printr-o hotărâre a Curții Constituționale din iunie 2023) s-au opus ferm. Aceștia se opun atât referendumului în ansamblu, cât și desfășurării acestuia în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. În opinia lor, acest lucru o avantajează pe Maia Sandu, care va candida la alegeri pentru a-și păstra mandatul.
După cum a relatat anterior INFOTAG, acum o lună, la 16 aprilie, Curtea Constituțională a dat un aviz pozitiv asupra proiectului de modificare a Legii fundamentale privind integrarea europeană. Un grup de 46 de deputați din partea partidului de guvernământ „Acțiune și Solidaritate” a depus o cerere la Curtea Constituțională. Curtea a recunoscut că inițiativa respectă normele Constituției, inclusiv limitele revizuirii acesteia.
Referendumul constituțional va include întrebarea: „Sunteți în favoarea unor modificări constituționale în contextul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”, în loc de întrebarea prevăzută inițial „Sunteți în favoarea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.
În cazul în care majoritatea cetățenilor se vor pronunța pentru, în preambulul Constituției vor fi adăugate două fraze: „reafirmarea identității europene a poporului moldovean” și „declararea integrării europene drept obiectiv strategic al Republicii Moldova”.
De asemenea, Constituția va fi completată cu o nouă secțiune – „Integrarea în Uniunea Europeană”. Aceasta va include un articol „privind aderarea la tratatele constitutive și actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene”. Potrivit acestui articol, "aderarea Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, precum și aderarea la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene se stabilesc de către Parlament prin legea organică”.