VICEPREMIERUL SPUNE CĂ INVESTITORII STRĂINI SUNT TOT MAI INTERESAȚI SĂ FACĂ AFACERI ÎN MOLDOVA
Investitorii străini sunt tot mai interesați să facă afaceri în Moldova, a declarat vicepremierul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba. Alaiba a declarat joi seara, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TV8, că în republică se deschid noi facilități de producere a produselor cu valoare adăugată înaltă, transmite agenția INFOTAG.
„În 2022, după 24 februarie, economia Moldovei s-a oprit, iar în 2023, indicatorii economici au început să se redreseze, iar interesul marilor companii străine pentru Moldova a început să crească”, a spus vicepremierul.
Referindu-se la închiderea de către compania japoneză Fujikura a întreprinderii Fujikura Automotive din Moldova, care avea 1.200 de locuri de muncă, ministrul a precizat că firma nu a părăsit definitiv piața moldovenească.
„Fujikura și-a pus producția pe pauză din cauza lipsei unui contract cu un mare producător auto din Germania. Potrivit informațiilor noastre, toți ceilalți rezidenți majori din zonele economice libere au contracte pentru următorii doi ani”, a declarat Alaiba, precizând că peste 50 la sută din personalul Fujikura Automotive este deja angajat.
Rugat să comenteze situația licitației pentru atragerea unui investitor la aeroportul din Chișinău, care a fost deja anulată de mai multe ori, ministrul a spus că ”nu este de competența ministerului său”, așa că este mai bine să discute cu altcineva.
Ministrul a precizat că ministerul a analizat eficiența întreprinderilor cu capital de stat și acum pregătește un document privind modul în care statul ar trebui să abordeze privatizarea acestor active.
„Am petrecut mai mult de șase luni, pas cu pas, analizând acest lucru pentru a avea suficiente informații pentru a lua decizii cu privire la soarta viitoare a acestei categorii de întreprinderi. Probabil, nu totul trebuie scos la privatizare, ceva va trebui închis”, a declarat ministrul.
Oficialul a precizat că este dificil de spus câte întreprinderi cu cota de stat în capitalul lor vor trebui vândute.
„Marea problemă aici este și faptul că, din păcate, nu avem o istorie de succes a privatizării în cei 33 de ani de independență a Republicii Moldova”, a spus Alaiba.
Referindu-se la ritmul de digitalizare a serviciilor publice pentru cetățeni, ministrul a spus că până în iunie 2024, peste 60 la sută din volumul total al serviciilor vor fi prestate populației în format electronic. Cu toate acestea, Alaibu a recunoscut că există tipuri de servicii electronice ale statului în care rata de utilizare este zero.
„Cred că, în dezvoltarea în continuare a acestui domeniu, obiectivul statului ar trebui să fie creșterea încrederii populației în serviciile electronice și în utilizarea acestor servicii”, a conchis ministrul.