12 PARTIDE POLITICE DIN REPUBLICA MOLDOVA AU SEMNAT UN PACT ”PENTRU EUROPA„
În Moldova, 12 partide politice au semnat pactul „Pentru Europa”. Conform INFOTAG, ceremonia de semnare a avut loc duminică la Muzeul Național de Istorie din Chișinău.
Inițiativa de a semna documentul a fost inițiată acum o lună și jumătate de blocul politic „Împreună”, din care au făcut parte patru partide - Partidul Schimbării, Partidul Platforma DA, Liga Orașelor și Comunelor și Coaliția Pentru Unitate și Bunăstare.
În timpul discuțiilor, o serie de partide au propus diverse completări. În special, Ion Chicu, fost prim-ministru și lider al Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, a declarat că partidul ar fi de acord să semneze documentul doar dacă prevederile privind „integrarea euroatlantică” ar fi eliminate, iar pactul s-ar numi „Pentru Moldova - stat european”.
O serie de amendamente au fost propuse de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), aflat la guvernare, precum și de alte partide. Pentru a excllude dezbateri la acest subiect, s-a decis semnarea pactului în formularea inițială propusă de autori.
Potrivit documentului, „aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este singura strategie națională care poate aduce dezvoltare, bunăstare, securitate și pace pentru toți cetățenii”.
„Ținând cont de faptul că exprimarea unității naționale în problema integrării europene este un test de maturitate politică și civică a întregii societăți, realizând că procesul de integrare europeană nu poate fi monopolizat și necesită eforturile conjugate ale întregii societăți, realizând că procesul de aderare la Uniunea Europeană presupune un dialog continuu între opoziție și autorități, bazat pe respect reciproc, incluziune, transparență și responsabilitate, semnăm acest pact. „Ne dăm seama că procesul de aderare la Uniunea Europeană poate fi realizat doar prin eforturile comune ale unității naționale, create prin voința comună a tuturor cetățenilor”, se arată în pactul „Pentru Europa”.
Semnatarii și-au asumat „angajamentul politic de a contribui pe deplin la realizarea obiectivului de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană”, precum și de a „promova statul de drept, coeziunea socială și solidaritatea națională în jurul obiectivului strategic al integrării europene, punând interesele societății mai presus de interesele personale, de grup și de partid”.
De asemenea, în pact se menționează necesitatea de a acorda o atenție sporită asigurării securității Republicii Moldova prin dezvoltarea cooperării cu UE și cu spațiul euroatlantic. De asemenea, semnatarii pactului "condamnă războiul agresiv și ocuparea teritoriilor unor state suverane și independente”.
Pe lângă cele patru partide din blocul Împreună, care au inițiat semnarea documentului, pactul a fost semnat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), Partidul Social Democrat European (PSDE), Partidul Național Liberal (PNL), Partidul Puterea Oamenilor, Partidul Mișcarea Alternativă Națională (MAN), Partidul Voința Poporului și Partidul Verde Ecologist din Moldova.
Puțin mai târziu, documentul a fost semnat și de către filiala de partid a Alianței pentru Unirea Românilor (AUR Moldova). Inițiatorii semnării pactului „Pentru Europa” au relatat că Partidul Liberal Democrat a parafat documentul, dar reprezentanții acestuia nu au venit la ceremonia de semnare, promițând că vor semna documentul mai târziu. PLDM însuși nu și-a exprimat atitudinea față de acest pact.
Doar jumătate dintre partidele care au semnat documentul au fost reprezentate la nivel de lideri, în timp ce în numele celor mai influente partide, documentul a fost semnat de vicepreședinții partidelor sau de alți lideri.
Documentul semnat seamănă leit cu „Declarației de la Snagov", care a fost semnată în 1995 în orașul Snagov de 14 partide din România. Acestea se angajau să promoveze împreună ideea aderării României la Uniunea Europeană. Această sarcină a fost îndeplinită în 2007.