MOLDOVA CERE COMISIEI EUROPENE O PERIOADĂ DE TRANZIȚIE ÎN REGIMUL FISCAL PENTRU ZONELE ECONOMICE LIBERE
Acordul de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană obligă autoritățile moldovenești să adere la legislația vamală a UE - Codul Vamal al UE. După cum relatează agenția INFOTAG, acest lucru a fost scris pe rețelele de socializare de către expertul Eduard Țugui, care a precizat că Moldova trebuie să aducă beneficiile pentru rezidenții zonelor economice libere (ZEL) în conformitate cu normele UE.
„Autoritățile moldovenești trebuie să îndeplinească această obligație cel târziu la 1 septembrie 2024”, a amintit Țugui.
Expertul a spus că scutirea de 50% din impozitul pe venit pentru rezidenții ZEL este o formă de sprijin din partea statului. În prezent, reprezentanții guvernului sunt angajați în negocieri dificile cu Comisia Europeană pentru a păstra regimul fiscal utilizat în ZEL pentru actualii rezidenți pentru următorii 10 ani.
În opinia expertului, cu alte cuvinte, reprezentanții moldoveni negociază o abatere de la tratatul internațional, care a fost ratificat de parlament acum 10 ani.
Eduard Țugui se întreabă dacă parlamentul pro-european al Republicii Moldova ar putea să nu voteze în lectură finală în favoarea unui proiect de lege elaborat împreună cu experții UE?!
„Tot ceea ce s-a obținut atunci a fost amânarea intrării în vigoare a noilor condiții până la 1 ianuarie 2024, pentru a pregăti mediul de afaceri și Serviciul Vamal în acest sens”, a scris Țugui.
În prezent, Republica Moldova poartă discuții cu Comisia Europeană pentru a se asigura că perioada de tranziție de 10 ani este menținută.
„Există anumite derogări de la angajamentele luate acum câțiva ani. Aceste derogări sunt convenite cu Comisia Europeană. Trebuie să fim recunoscători partenerilor și cetățenilor europeni pentru că înțeleg contextul dificil prin care trece economia Republicii Moldova”, a spus expertul.