THE INSIDER A PUBLICAT UN ARTICOL ÎN CARE SE SPUNE CĂ FOSTUL ȘEF DE STAT MAJOR AL ARMATEI NAȚIONALE DIN MOLDOVA A LUCRAT PENTRU SERVICIILE SPECIALE RUSEȘTI
The Insider a publicat un material în care se spune că fostul șef al Statului Major al Armatei Naționale a Moldovei, Igor Gorgan, a lucrat pentru serviciile speciale rusești. Potrivit INFOTAG, The Insider a avut acces la corespondența în Telegram a lui Igor Gorgan cu superiorul său din cadrul Direcției Principale de Informații (GRU), colonelul Alexei Makarov.
Corespondența publicată arată că, în calitate de șef al Statului Major al armatei, Gorgan a raportat în mod regulat despre situația politică internă din Moldova și, de asemenea, a transmis date despre vizitele reprezentanților Ministerului ucrainean al Apărării, care au cumpărat echipament militar și obuze pentru forțele lor armate.
Gorgan a fost numit șef al Statului Major General al Republicii Moldova în 2013, dar, în urma unui conflict cu ministrul apărării de atunci, Anatol Șalaru, a fost nevoit să părăsească postul. După victoria lui Igor Dodon în alegerile prezidențiale, el a fost numit din nou în funcție, dar președinta Maia Sandu a insistat asupra demisiei acestuia în septembrie 2021. Cu toate acestea, Gorgan a continuat să primească informații de la colegii din Forțele Armate ale Republicii Moldova, raportând totul către GRU.
Corespondența din canalul de telegrame arată că Igor Gorgan și Alexei Makarov au început să aibă contacte mai active în aprilie 2022, după începerea invaziei Rusiei în Ucraina. Potrivit rapoartelor, GRU era interesat în special de ce arme cumpăra Kievul din țările vecine, inclusiv din Republica Moldova.
„Ukroboronexport încearcă să răscumpere (sau să ia cu ajutorul unor „parteneri”) 6 Mig-29 din Moldova, care se află la Marculesti. Ei insistă foarte mult... Deocamdată avioanele sunt la locul lor. Vor să „scoată” operațiunea prin intermediul unei companii-paravan din Emiratele Arabe Unite în viitorul apropiat. (...). : „Trenurile de cale ferată cu combustibil vin de pe teritoriul Republicii Moldova, și anume din satul Etulia spre localitatea ucraineană Reni. Trenul cu combustibil se deplasează doar noaptea, în timpul zilei stă pe loc pentru a nu deveni o țintă a aviației rusești”, i-a scris Gorgan gestionarului său.
În ajunul expulzării în masă a diplomaților ruși din Republica Moldova în iulie 2023, Gorgan a încetat să se mai contacteze și și-a luat un loc de muncă la biroul UNHCR-Moldova din Chișinău. Lucrând împotriva Moldovei și Ucrainei, el ar fi ajutat refugiații ucraineni și a fost implicat în livrarea de ajutoare umanitare în Ucraina.
În același timp, el se întâlnea cu agenți ruși în cafenelele din Chișinău sau la natură.
„Ucrainenii se plimbă de 3 săptămâni prin Ministerul Apărării de la noi, cerând orice, în special obuze pentru artilerie. (...). Trebuie să închidem cât mai repede granița cu România! Este o gaură mare! De acolo vin o mulțime de bunuri în Ucraina. Mai ales marfă militară! Românii încă mai au câteva fabrici militare care produc arme și muniții (...). Pot să mă întâlnesc cu oricine, sunt un om de acțiune, trebuie să mergem mai repede înainte!!!! Ar trebui să mergem la pescuit și să discutăm! Trăim vremuri istorice! Și trebuie să facem această istorie!” - a scris generalul moldovean în retragere în mesajele sale pentru „centru”.
Pe lângă informațiile de ordin militar, agentul Gorgan transmitea informații despre situația politică internă a conducerii moldovenești și monitoriza îndeaproape discursurile publice ale președintei Maia Sandu, după cum o demonstrează zeci de link-uri trimise curatorului.
În afară de Alexei Makarov, care a lucrat sub acoperire la ambasada rusă de la Chișinău, Gorgan a cooperat în diferite momente cu atașații militari ruși în Republica Moldova - Vadim Uhnalev și Igor Dovbnia, care a fost expulzat din Moldova în 2023 pentru activități de spionaj.
Igor Gorgan s-a născut în 1969 la Dubăsari, pe malul stâng al Nistrului. După ce a servit în armată, s-a înscris la Școala Militară Generală Superioară de Artă din Novosibirsk, pe care a absolvit-o în 1991. Gorgan a servit mai întâi într-o divizie aeropurtată în regiunea Odesa și apoi ca comandant al Brigăzii 2 Infanterie Motorizată din Chișinău. În 2001, a urmat cursurile Colegiului de Comandă și Stat Major al Armatei SUA de la Fort Leavenworth. Din 2003, a participat la misiuni internaționale NATO în Bosnia și Herțegovina, Georgia și Irak.