AGENȚII ECONOMICI VOR FI STIMULAȚI SĂ DONEZE ALIMENTE PERSOANELOR CU VENITURI MICI
O inițiativă legislativă care încurajează agenții economici să doneze alimente către organizații caritabile pentru a ajuta persoanele vulnerabile și a reduce risipa alimentară a fost adoptată de Parlament în a doua lectură. Este vorba despre produsele care și-au pierdut aspectul comercializabil din cauza deteriorării ambalajului secundar; care nu corespund specificațiilor producătorului în ceea ce privește culoarea, mărimea sau forma; cu erori de etichetare, precum și în cazul produselor în exces așteptate pentru un anumit sezon festiv sau evenimente specifice. O entitate comercială care donează alimente se va bucura de aceleași scutiri și deduceri fiscale ca și în cazul resturilor, deșeurilor și produselor perisabile în mod natural. În UE, aproximativ 20% din totalul alimentelor sunt pierdute sau aruncate, iar pierderile asociate sunt estimate la aproximativ 143 de miliarde de euro. În Republica Moldova nu există statistici privind risipa de alimente, dar rapoartele serviciului fiscal pentru anul 2022 arată că peste 800 de agenți economici au aruncat produse în valoare de peste 1,4 miliarde de lei. În același timp, în medie, fiecare locuitor al țării aruncă anual circa 76 kg de alimente.