PREȘEDINTA MOLDOVEAN MAIA SANDU: „PACEA NU ÎNSEAMNĂ CAPITULARE ÎN FAȚA AGRESORULUI”
„Pacea nu înseamnă capitulare în fața agresorului”, a declarat Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul Summitului pentru pace privind Ucraina, desfășurat la Bürgenstock, Elveția, în perioada 15-16 iunie. Potrivit „INFOTAG”, șefa statului moldovean a spus că „Pacea Ucrainei este pacea Moldovei – și, în această lume interconectată, pacea globală nu poate exista fără aceasta.”
„Doar prin unirea pe toate continentele putem asigura un viitor pașnic pentru noi toți. (...) Pacea nu înseamnă să capitulăm în fața unui agresor, să refuzăm să ne apărăm cetățenii sau să acceptăm o ocupație străină. Pace înseamnă copii care se joacă și nu sunt bombardați sau răpiți; mame și tați care se bucură alături de copiii lor și nu plâng la mormintele lor; școli și spitale care sunt construite și nu distruse. Pace este atunci când granițele sunt respectate și fiecare națiune își decide propria soartă. Pace în Ucraina înseamnă pace în Moldova. Pace pentru noi toți”, a declarat Sandu.
Sandu a spus că a venit la summit pentru a „reafirma angajamentul de neclintit al Moldovei pentru restabilirea păcii în Ucraina și în Europa”.
„Mă aflu astăzi în fața dumneavoastră pentru a reafirma angajamentul de neclintit al Republicii Moldova pentru restabilirea păcii în Ucraina și în Europa. Acel tip de pace care respectă suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Resursele noastre pot fi limitate, dar avem o dorință puternică de a ajuta”, a declarat șefa statului.
Sandu a menționat că Republica Moldova ajută Ucraina și „a făcut pași importanți în conformitate cu formula de pace a Ucrainei".
„În ceea ce privește securitatea alimentară: noi facilităm exportul de cereale din Ucraina pe piețele mondiale. Acest lucru este deosebit de important pentru țările în care securitatea alimentară rămâne o problemă stringentă. În ceea ce privește măsurile umanitare, - am acceptat sute de mii de refugiați și ne-am alăturat eforturilor internaționale pentru a elibera copiii ucraineni răpiți. În ceea ce privește justiția, ne-am alăturat registrului de pagube al Consiliului Europei pentru a ne asigura că Rusia plătește despăgubiri. Este la fel de important să ne sporim propria noastră reziliență pentru a menține stabilitatea în interiorul țării și pentru a fi un vecin puternic și de sprijin pentru Ucraina, cu care împărțim o graniță de 1.200 de kilometri”, a declarat Maia Sandu.
Președinta R. Moldova a spus că Republica Moldova se confruntă cu provocări serioase - atacuri hibride „coordonate de Rusia” pentru a submina democrația și a împiedica „alegerea noastră suverană în viitoarele alegeri”.
„Dar noi nu am fost niciodată mai hotărâți să reușim. Noi înțelegem care este miza – pacea noastră, libertatea noastră, viitorul copiilor noștri”, a conchis Sandu