MINISTERUL ENERGIEI PREZINTĂ PROPUNERILE DE POLITICĂ FISCALĂ PENTRU ANUL 2025
Ministerul Energiei a făcut un șir de propuneri pentru proiectul politicii fiscale și vamale pentru anul 2025, care are drept scop „stimularea tehnologiilor de energie regenerabilă și, în cele din urmă, decarbonizarea sectorului energetic”.
Serviciul de presă al ministerului a declarat pentru INFOTAG că una dintre propuneri vizează stimularea utilizării biocombustibililor în transportul rutier, care reprezintă circa 35% din consumul final de energie în Moldova. În special, se propune scutirea de accize a amestecurilor de alcool etilic utilizate în producerea biocombustibililor, cum ar fi bioetanolul.
„Acest lucru va contribui la reducerea consumului de carburanți la nivel de țară, la reducerea impactului asupra mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, precum și la crearea de noi locuri de muncă și stimularea dezvoltării sectorului biocombustibililor. Moldova produce anual peste 20.000 de tone de bioetanol, care este aproape în totalitate exportat. În același timp, în 2023, au fost importate peste 907 mii de tone de produse petroliere”, se arată în raport.
De asemenea, ministerul recomandă scutirea persoanelor fizice care au instalat panouri fotovoltaice de impozitul pe venit în baza unui mecanism de contorizare netă.
„Acest lucru va oferi cetățenilor un stimulent pentru a investi în tehnologii de producere a energiei regenerabile. În țările UE, cum ar fi România, persoanele fizice sunt scutite de impozitul pe venit dacă puterea instalației electrice nu depășește 27 kW. În Republica Moldova, persoanele fizice plătesc impozit pe venit pentru energia furnizată în rețea, fiind într-o situație inechitabilă în comparație cu întreprinderile care pot amortiza investițiile în panouri fotovoltaice”, susțin experții.
O altă propunere vizează reducerea cotei de TVA la 8% pentru pompele de căldură, creând o paritate fiscală cu gazele naturale, la care se aplică o cotă de TVA similară.
„Pompele de căldură reprezintă o alternativă ecologică la sistemele de încălzire tradiționale, iar stimulentele fiscale vor favoriza dezvoltarea unei noi piețe și electrificarea sectorului de încălzire’, consideră experții.