FORUM PRIVIND COMBATEREA VIOLENȚEI DOMESTICE ȘI A VIOLENȚEI ÎMPOTRIVA FEMEILOR, ORGANIZAT CU FONDURI EUROPENE
La Chișinău a avut loc joi un forum privind combaterea violenței domestice și a violenței împotriva femeilor, organizat cu sprijinul Uniunii Europene și UNICEF.
Potrivit INFOTAG, se menționează că „copiii care asistă la violența domestică împotriva mamelor lor sunt și ei victime directe sau indirecte”.
Participanții la discuție au exprimat opinia comună că astăzi în Republica Moldova coordonarea eforturilor structurilor de stat și publice rămâne a fi fragmentată și insuficientă.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, consideră că problema violenței este legată în primul rând de stereotipurile patriarhale care încă există în familiile moldovenești.
„Avem nevoie de un sistem foarte bine organizat, care să poată face față unor probleme extrem de complexe, cum ar fi sărăcia copiilor, violența împotriva copiilor și femeilor”, a declarat oficialul.
Maha Damaj, reprezentantul UNICEF în Moldova, a subliniat că în „Moldova cel puțin 2 din 5 copii au fost expuși la violență, motiv pentru care este nevoie de o acțiune coordonată a părților interesate pentru a contracara acest fenomen”.
Coordonatorul Coaliției Naționale „Viață fără violență”, Veronica Televca, a amintit că „studiile spun că cel mai înalt nivel de violență este observat în rândul femeilor care au copii”.
„Acest fenomen trebuie privit într-un context larg. Am pornit de la întrebarea: care este statutul copilului - martor sau victimă? Știm că în Convenția de la Istanbul se spune că copilul nu este martor, ci în primul rând victimă. Iar dacă îi categorisim corect statutul, abordarea lucrului cu astfel de copii se va schimba”, consideră activistul public.