REPREZENTANȚII „TRIUNGHIULUI DE LA WEIMAR” CONSIDERĂ CĂ REFERENDUMUL ESTE O BUNĂ OCAZIE DE A ANCORA MOLDOVA PE CALEA EUROPEANĂ
Reprezentanții țărilor din „Triunghiul de la Weimar” - ministrul de stat german pentru Europa și afaceri climatice Anna Luhrmann, ministrul polonez pentru afaceri europene Adam Szlepka și ambasadorul Franței la Chișinău Graham Paul consideră că este important ca cetățenii moldoveni să se unească în jurul ideii de integrare a Republicii Moldova în UE. După cum relatează „INFOTAG”, oficialii au declarat acest lucru vineri, în cadrul unui briefing care a urmat unei întrevederi la Chișinău cu vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov.
„Viitorul referendum (din 20 octombrie - privind integrarea europeană) este o ocazie foarte bună pentru cetățeni de a-și exprima opinia cu privire la perspectivele europene. În sondajele sociologice vedem un sprijin puternic pentru integrarea Republicii Moldova în UE. Cred că acest referendum este o bună oportunitate pentru a organiza discuții publice”, a declarat Anna Luhrmann.
Potrivit oficialei, este important ca „discuțiile să aibă loc într-un mediu sănătos”.
„Rusia încearcă să influențeze (rezultatul referendumului). Și este foarte important ca cetățenii să aibă posibilitatea de a fi informați din surse independente, inclusiv țările care au aderat la UE în urmă cu 20 de ani, precum Polonia. Dacă vă uitați la istoria extinderii, aceasta a fost un mare succes, țările care au aderat la UE au avut de câștigat. Prin urmare, îndemn să participați la acest referendum și să susțineți parcursul european al Republicii Moldova”, a subliniat Luhrmann.
Adam Szlepka a declarat că procesul de integrare europeană este cea mai bună cale de reformare a țării.
„Decizia rămâne la latitudinea cetățenilor. De aceea, referendumul este foarte important, va fi luată o decizie istorică, care va determina viitorul Moldovei. Polonia, după ce a aderat la UE, s-a schimbat serios, devenind mai bogată, mai stabilă, cu un rol mai mare în politica europeană. Autoritățile au decis să organizeze un referendum, dar decizia privind viitorul este în mâinile cetățenilor”, a spus Szlepka.
Graham Paul a declarat că „viitorul Moldovei este în UE și este foarte important ca cetățenii să voteze în favoarea acestui viitor”.
„Depinde de actuala generație să decidă care va fi viitorul țării... La fel ca și colegii mei, recomand ca societatea moldovenească să arate clar că privește înainte, nu înapoi”, a spus diplomatul.