CRIZELE DIN MOLDOVA AU AFECTAT ÎNCREDEREA OAMENILOR UNII ÎN ALȚII - STUDIU SOCIOLOGIC
Recentele crize prin care a trecut Moldova - de la pandemie la fluxul de refugiați - au afectat încrederea oamenilor în cei din jur. Aceasta este concluzia unui studiu privind percepțiile și atitudinile față de egalitatea în 2024, transmite agenția de presă INFOTAG.
Astfel de studii sunt realizate o dată la trei ani. Primul a fost realizat în Moldova în 2015. Studiul din acest an a fost realizat de IMAS în cooperare cu Consiliul pentru Egalitate și cu sprijinul Guvernului Japoniei, oferit prin intermediul Fondului ONU pentru Securitate Umană.
Studiul a fost realizat în perioada 25 martie - 17 mai 2024 pe un eșantion de 1 100 de persoane cu vârsta de peste 18 ani. Marja de eroare este de plus sau minus 3 procente.
Datele sondajului au arătat că majoritatea moldovenilor ar accepta vecini aparținând altor naționalități, rămânând în același timp rezervați față de consumatorii de alcool, consumatorii de droguri, persoanele LGBTIQ+, persoanele care trăiesc cu HIV, foștii deținuți și persoanele cu handicap mintal.
Utilizarea acelorași întrebări și scale de răspuns a fost făcută pentru a asigura coerența datelor colectate, observarea dinamicii sociale atât cu studiile efectuate în Republica Moldova, cât și cu studiile efectuate în alte țări europene.
Majoritatea respondenților ar accepta ca vecini persoane din diferite grupuri vulnerabile: persoane care vorbesc o altă limbă (79%), persoane cu handicap (76%), persoane de altă religie (69%), refugiați din Ucraina (66%), LGBTIQ+ (17%), alcoolici (16%), consumatori de droguri (7%).
Sondajul a fost realizat între 25 martie și 17 mai 2024 pe un eșantion de 1 100 de persoane cu vârsta de peste 18 ani. Marja sa de eroare este de plus sau minus 3%.