EXPERȚII CONSIDERĂ CĂ OPȚIUNEA STRATEGICĂ A MOLDOVEI ÎN FAVOAREA INTEGRĂRII EUROPENE NU SE VA SCHIMBA NICI ÎN CAZUL SCHIMBĂRII PUTERII
Experții consideră că alegerea strategică a Republicii Moldova în favoarea integrării europene nu se va schimba nici în cazul schimbării puterii. După cum relatează INFOTAG, acest lucru a fost discutat joi seara în cadrul emisiunii „Noua Săptămână cu Anatolie Golea” la postul TV8.
„Vectorul strategic al Moldovei față de Uniunea Europeană nu se va schimba, indiferent de cine va veni la putere. Chiar cu toată dorința, în cazul în care un alt președinte și un alt parlament vor veni la putere, acest vector nu va fi inversat peste noapte. Există, de asemenea, un anumit consens în societate, orice nou guvern va încerca să păstreze realizările”, a declarat politologul transnistrean Anatolii Dirun.
Vitalie Andrievschi, director al Institutului pentru Politici Eficiente, consideră că „mulți politicieni moldoveni primesc instrucțiuni de la Kremlin și vor acționa în conformitate cu aceste instrucțiuni”.
„Pe de o parte, ei înțeleg că este imposibil să refuze integrarea în UE, deoarece aceasta este în beneficiul Moldovei și al locuitorilor țării. Pe de altă parte, există instrucțiuni de la Kremlin. Prin urmare, dacă vor ajunge la putere, vor încerca să încetinească acest curs”, a spus expertul.
Dirun a obiectat, spunând că „în funcție de situație, UE poate încetini procesul de integrare a Republicii Moldova, dar nimeni de la Chișinău nu va abandona acest curs”.
Expertul asociației WatchDog, Andrei Curăraru, consideră că dacă la putere vor veni forțe antieuropene, acestea vor încerca să suspende procesul de integrare în UE.
„Nu o vor face în mod deschis. Igor Dodon nu va spune niciodată că este împotriva integrării în UE, pentru că este contraproductiv pentru el. Pentru că și alegătorii săi au nevoie de programe și fonduri europene. Iar el nu vrea să piardă electoratul. Dar aceste forțe pot acționa ca în Georgia - vorbesc despre „valori tradiționale”, prezintă proiecte de lege care nu sunt acceptabile pentru UE. Aceasta este o mișcare simplă care poate duce la încetinirea sau suspendarea negocierilor”, a subliniat Curăraru.
Andrievschi este de acord cu această poziție, considerând că Dodon și alți politicieni pro-ruși au promis deja Kremlinului că vor încetini procesul de integrare în UE”.
„Dodon încearcă din nou să stea pe două scaune. Pe de o parte, să vorbească despre integrarea în UE, iar pe de altă parte să propună condiții pentru încetinirea acestui proces”, a conchis expertul.