SĂRBĂTORIREA A OPT ANI DE LA SEMNAREA ACORDULUI DE ASOCIERE RM-UE
Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova a reamintit că luni se împlinesc opt ani de la intrarea în vigoare a Acordului de Asociere RM-UE.
„În acest timp, UE a contribuit la modernizarea și democratizarea Republicii Moldova și a devenit cel mai important partener comercial al țării. Pe lângă cooperarea în domenii precum comerțul, securitatea și cultura, documentul a inclus, de asemenea, Acordul privind zona de liber schimb cuprinzător și aprofundat, care a redus barierele în calea comerțului dintre UE și Moldova, contribuind astfel la creșterea economică a țării”, a declarat delegația.
Acordul de asociere a fost semnat la 27 iunie 2014, la summitul UE de la Bruxelles. Acesta a fost ratificat de Parlamentul Republicii Moldova la 2 iulie 204 și a devenit parțial aplicabil la 1 septembrie 2014. Documentul a intrat pe deplin în vigoare la 1 iulie 2016, după ce acordul a fost ratificat de parlamentele tuturor statelor membre ale UE.
Cifra de afaceri comercială a UE cu Moldova a crescut de la 3,3 miliarde EUR în 2016 la aproximativ 7,2 miliarde EUR în 2023. În prezent, UE reprezintă puțin peste 65 % din volumul schimburilor comerciale ale Moldovei.
În urma declanșării agresiunii ruse în Ucraina, în 2022, Consiliul UE a decis să elimine contingentele și tarifele pentru șapte categorii de exporturi agricole din Moldova, inclusiv roșii, mere, prune și struguri (exporturile s-au dublat). În iulie 2023, UE a prelungit importurile fără taxe vamale până la 24 iulie 2024, iar în mai 2024 le-a prelungit până la 24 iulie 2025.