MOLDOVA AR PUTEA ADERA LA UE PÂNĂ ÎN 2032 - MINISTRUL AGRICULTURII VLADIMIR BOLEA
Autoritățile moldovenești planifică ajustarea deplină a legislației naționale la normele europene până în 2030, iar aderarea la Uniunea Europeană este realistă undeva în 2032, a declarat joi seara, la postul de televiziune Rlive, viceprim-ministrul, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.
Potrivit agenției INFOTAG, el a spus că cetățenii moldoveni nu trebuie să se teamă că străinii ar putea cumpăra terenurile fertile din țară odată cu aderarea la UE.
„Experiența Lituaniei și Letoniei arată că în perioada în care aceste republici au făcut parte din UE, străinii au deținut 1% din suprafața totală a terenurilor agricole din aceste țări. De exemplu, în România vecină, terenurile încă nu sunt vândute cetățenilor străini”, a spus ministrul.
Ministrul a precizat că astfel de aspecte sunt discutate și stipulate în procesul de negocieri privind aderarea țării la UE.
Vladimir Bolea a citat exemplul Ungariei, care are condiții destul de specifice pentru vânzarea terenurilor.
„În această țară, doar persoanele fizice au dreptul de a deține terenuri, iar suprafața terenului nu trebuie să depășească 300 de hectare. În ceea ce privește persoanele juridice, este interzis să dețină terenuri în Ungaria”, a spus Bolea.
Potrivit ministrului, planul de negocieri privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană prevede începerea discuțiilor privind agricultura abia în noiembrie 2025.
Bolea a calificat drept dezinformare informația care circulă potrivit căreia țăranilor moldoveni li se va interzice creșterea animalelor odată cu aderarea la UE.
„Tot ceea ce va fi folosit pentru familie poate și trebuie să fie cultivat și folosit. Alta este problema dacă vorbim despre creșterea animalelor și păsărilor pentru vânzare. Aici se aplică deja reguli și standarde uniforme, a căror abordare va fi mai strictă. Vor fi create abatoare speciale în acest scop, unde vor fi respectate toate procedurile”, a explicat ministrul.
El a spus că ministerul, împreună cu ANSA, a solicitat documentația standard pentru a deschide astfel de abatoare în fiecare district. Carnea animalelor sacrificate în astfel de abatoare va fi vândută numai în limitele districtului respectiv.
„Toată lumea va trebui să respecte condițiile obligatorii de umanitate atunci când un animal intră în abator”, a conchis ministrul.